Mejla

Johan Hakelius

Låt oss skicka nättrollen på kurs

Publicerad:
Uppdaterad:

Vi blir aldrig av med nättrollen. Det är som med anden och flaskan, eller tandkrämen och tuben: väl utsläppt är den svår att få in igen.

Trollen är frigående. De kommer att fortsätta vara det.

Tjusiga principer har ofta baksidor av det slaget. Man kan filosofera om det demokratiska i att alla får en möjlighet att uttrycka sin åsikt offentligt. Det jämlika i att vem som helst kan ge omedelbar respons på varje artikel. Breddningen av debatten och avskaffandet av åsiktsmonopol.

Likafullt har befolkningen sin beskärda andel omdömeslösa dumhuvuden, gapande hatare och underutvecklade aggressionsknarkare. Och de har mer än sin beskärda tid ledig till att formulera svador på nätet.

Man får betrakta det som vilket annat oundvikligt irritationsmoment som helst: trasiga soppåsar, skavsår, upprop på kultursidorna.

Till nättrollens försvar kommer de aldrig att falla i den litterära björngrop som alltid öppnar sig under dem som ägnar sig åt uppmuntrande tillrop och hjärtligt beröm. Det finns trots allt inget tråkigare att läsa än vänliga hyllningar. Inget är så uddlöst som insändare i form av små verbala applåder. Man kan riktigt känna hur ledan sluter sina förströdda, kladdiga händer runt ens hjärta, när ögonen faller på sådana menlös- heter.

Jag menar inte att vänligheterna skulle vara mindre ärligt kända än nättrollens hat. Inte heller att det är något fel på de nätänglar som skriver sådana inlägg. Jag menar bara att uppskattning är en hopplöst svår litterär genre att göra intressant. Raseri och angrepp, däremot, har alltid en potential.

Ser man det så är problemet inte nättrollens svallande känslor av antipati, misogyni, misantropi och allt annat läskigt man kan känna på gammal grekiska. Problemet är snarare nättrollens oförmåga att uttrycka det de känner på ett elegant sätt. Det är ett stilistiskt problem. Trollen är plumpa, klumpiga, humorlösa och ibland knappt sammanhängande i sina hot, utbrott och förbannelser. De har ett utmärkt och intressant material, men de saknar hantverkskunskapen för att göra materialet rättvisa.

Låt oss börja där. Låt oss skicka trollen på skrivarkurs. Kan vi inte bli av med dem, kan vi kan åtminstone se till att de gör något läsvärt av hatet och frustrationerna.

Av: Johan Hakelius

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN