Det var det dummaste demonstranterna kunde göra

1 av 2 | Foto: TOMAS ONEBORG / SVD
Här häller mannen ut vätskan.
KOLUMNISTER

Vätskeattacken nog det dummaste koldemonstranterna kunde göra.

Nu kommer det redan avskärmade riksdagshuset bli ännu svårare att ta sig in i. Det var inte syftet men det blir resultatet.

Det är illavarslande att en man kan ta sig in i riksdagen, sättas sig på åskådarläktaren och sedan spruta vätska mot ledamöterna.

Den här gången kan det ha varit saft. Eller något annat som bara kräver en klädtvätt. En annan gång kunde det ha varit något betydligt värre.

Extra besvärande för riksdagens säkerhetsavdelning är att dagens riksdagsdebatt handlade om Vattenfalls tyska brunkol, ett ämne som får vissa att helt gå över styr. De borde alltså ha haft på känn att en eller annan mindre överlagd person planerade att sätta sig själv och sin uppfattning i fokus.

Ändå lyckas mannen, som uppges ha tillhört Klimataktion, ta sig in på läkaren med sin flaska och dessutom hälla ut innehållet ner i plenisalen.

På läktaren vände samtidigt ett tiotal personer ryggen mot kammaren och drog upp kläderna på överkroppen. På ryggen hade de varsin bokstav som bildade budskapet ”Låt kolet ligga”.

Sträng säkerhet redan i dag...

Utanför stod demonstranter i röda overaller. Deras budskap var detsamma, Vattenfall ska inte sälja brunkolet, det ska stanna kvar i marken.

Det var alltså inte en särskilt bra dag för riksdagens säkerhetsavdelning. Säkerheten i parlamentet har höjts steg för steg och numera går besökare genom en säkerhetskontroll som åtminstone till det yttre liknar den på flygplatser. Människor genom en båge, bagage genom en röntgenapparat.

Efter terrorattackerna i Paris i november höjdes säkerheten även i den andra entrén. Även där måste, utom ledamöterna och riksdagens anställda, röntga sitt bagage och sina ytterkläder.

... och säkerheten lär skärpas ytterligare

Vad är det då demonstranterna och vätskekastaren kommer att uppnå? Vattenfalls tyska brunkol kommer inte att stanna i marken, den saken är tämligen säker.

Vattenfall ska bedriva affärsmässig verksamhet och att behålla brunkolet och avveckla verksamheten har en prislapp som vida överstiger den misslyckade investeringen i gruvorna och kolkraftverken. Att styrelsen skulle komma fram till att det är affärsmässigt att låta kolet stanna i marken förefaller ytterst osannolikt.

Nej, vad de kommer att åstadkomma är att säkerheten i riksdagen skärps ytterligare. Det kommer att bli besvärligare för dem som vill gå in och lyssna på en debatt att komma innanför skalet.

Det var inte syftet. Men det kommer att bli resultatet.

Demonstranterna och vätskeattacken kommer alltså bidra att avståndet mellan väljare och valda blir ökar lite, lite mer. Det var de dummaste de kunde göra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vattenfall

Riksdagen