Det är dags att hylla alla våra hjältar igen

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Felix Wikström tar emot sitt pris under Svenska Hjältar-galan 2007.
KOLUMNISTER

Många är tårarna som faller denna magiska afton på Cirkus i Stockholm. Den vördnad publiken visar alla de hjältar som står på scenen är så stor att den nästan går att ta på.

På fredag är det återigen dags för Svenska Hjältar-­galan i TV4, Aftonbladets hjältegala där vanliga människor står på scenen och kändisarna sitter i publiken.

Tv-proffsen var mycket skeptiska när idén med Svenska Hjältar presenterades för drygt tio år sedan.

Men det blev en succé.

Och i år när vi presenterar den tionde galan behövs ­våra Svenska Hjältar mer än någonsin. För i en värld som känns allt kallare behöver vi människorna som vågar utmana det stora mörkret.

Den första hjälten som hyllades på Cirkus den där premiärkvällen i december 2007 var Felix Wikström. En 11-årig kille från Östersund som skyddade sin 6-årige bror under ett gisslan­drama. Historien grep tag i publiken och var så stark att den fick oss alla att gråta.

Felix är en fantastisk ­hjälte, som sedan har följts av ytterligare 77 hjältar, en skolklass – och en hjältehund.

Svenska Hjältar handlar i grunden om bra historier som har ett syfte. Driv­kraften är att visa att varje människa har en fantastisk kraft, det gäller bara att våga göra det goda.

Det är inte självklart, men våra hjältar som genom åren hyllats har visat mod och ­civilkurage att just våga göra det.

När vi startade för tio år sedan var hjältedåd, civil­kurage och medmänsklighet sällsynta ämnen i spalterna och på våra sajter. Läsarna var missnöjda och ville ha motvikt till allt det negativa. Svaret blev Svenska Hjältar och i dag är situationen helt annorlunda.

Överallt sker det fantastiska saker i det lilla och det stora – det samlas in pengar, det skapas Facebook-grupper, bildas opinion – och Svenska Hjältar har bidragit till detta genom att berätta om alla otroliga och starka människor. Vi har genomfört turnéer till landets ­skolor och framför allt kan vi stolta presentera årets varmaste gala.

Så fram med chipsen och dippet och inte minst en hel hög med pappersnäsdukar.

På fredag kväll är det ­återigen dags att för ­tionde året i rad hylla våra Svenska Hjältar.

ARTIKELN HANDLAR OM