Mejla

Lena Mellin

Lena Mellin: Ni jublar i förtid – eller mot bättre vetande

KOLUMNISTER

Till Hanif Bali, Kent Ekeroth, Mattias Karlsson och alla ni andra som jublar över beskedet att många ensamkommande är för gamla för att vara barn.

Ni gör det alldeles för enkelt för er.

OBS! Personerna på bilden har inget med texten att göra.

Twitter fylls av skadeglada utrop i stil med ”vad var det vi sade” efter Rättsmedicinalverkets rapport om att många unga ensamkommande inte är barn utan tvärtom har fyllt 18 år enligt deras bedömningar.

Men riktigt så enkelt är det inte. Inte alls faktiskt. 2014 kom 7 029 ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Året därpå var det 35 369 och förra året 2 199.

Alla dessa personer kommer inte att skickas till Rättsmedicinalverkets underleverantörer för att få sin knän och visdomständer röntgade. Men i de fall som Migrationsverket känner sig osäker på den ensamkommandes ålder kan de skicka ärendet till rättsmedicinarna för vidare utredning.

Hittills de gjort 581 utredningar åt verket. Av de undersökta personerna ”talade det för” eller ”talade det möjligen för” att 447 av dem var äldre än 18 år. Det motsvarar 77 procent vilket fått förståsigpåaarna på twitter att dra slutsatsen att nästan alla unga som kommer till Sverige och söker asyl ljuger om sin ålder.

Men det är alltså inte sant. Av de drygt 45 000 unga som kommit till Sverige för att söka asyl under de senaste tre åren är Migrationsverket alltså ganska säkra på vilken ålder de har i de allra flesta fall.

Hittills har Migrationsverket skickat vidare 4 200 personer vidare till Rättsmedicinalverket för åldersbestämningen. Det är alltså färre än tio procent av dem som kommit hit sedan 2014.

Även tidigare fanns medicinska bedömningar av de ensamkommandes ålder. Men de ansågs vara av så undermålig kvalitet att läkarna vägrade utföra dem. Sedan årsskiftet är röntgen av visdomständer och knän möjliga att genomföra.

Men sanningen att säga är kanske precisionen inte heller den bästa i den nya undersökningarna. Det finns tre kategorier. Nummer ett är att resultatet ”talar för att den undersökta är 18 år eller äldre”. Nummer två är att de ”möjligen talar för...”. Och trean är att resultaten ”möjligen talar för att den undersökta är under 18 år”.

Ganska svävande om man ska vara ärlig.

Dessutom kan det vara så att de flyende barnen kanske inte ens vet när de är födda. Folkbokföringen i Somalia och Afghanistan har luckor.

Så de som jublar över rapporten gör det antingen för att de inte läst rapporten, för att de är för heta på gröten eller mot bättre vetande.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

De ensamkommande flyktingbarnen

Flyktingpolitik

Migrationsverket

Rättsmedicinalverket

Lena Mellin