Busch Thor valde fel väg

Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYR N
KOLUMNISTER

Ebba Busch Thor valde fel strategi när hon utsågs till partiledare.

Därför blir det till och med blir bråk om vilka som ska vara vice ordförande i riksdagens särklass minsta parti.

När Ebba Busch Thor utsågs till partiledare för två år sedan valde hon ny väg för de milda kristdemokraterna. Det var läger för nyanlända flyktingar, hårdare tag mot brottslingar och Jas-plan till kriget i Syrien.

Det mesta talar för att det var fel väg.

Partiet har hamnat i total medieskugga. Inte främst för sin nya hårdare stil utan kanske för att partiledaren är föräldraledig för andra gången på två år. Tvåan, i KD:s fall Jakob Forssmed, får aldrig samma tyngd som originalet.

Kristdemokraterna har dåliga opinionssiffror. Enligt Aftonbladet/Inizio ligger de visserligen nu på samma nivå som i valet 2014. Men det resultatet var riktigt dåligt, partiet tappade drygt 20 procent av sina väljare. Ebba Busch Thors försök att locka tillbaka de förlorade fåren har komplett misslyckats.

Men viktigast av allt är att partiets väljare och aktiva inte riktigt känner igen sitt parti. Jas-plan till kriget i alla ära, men det är i familjepolitiken och därmed relaterade frågor som Kristdemokraterna har haft fastast mark under fötterna. Inte på Moderaternas hemmaplan, försvars- och kriminalpolitiken.

Enligt vallokalsundersökningen, som Göteborgs universitet genomför tillsammans med SVT, var KD:s starkaste frågor i förra valet i tur och ordning sjukvården, den sociala välfärden, pensionerna och välfärden mellan kvinnor och män. Idel mjuka frågor på miltals avstånd från luftvärnsrobotar.

Kristdemokraternas vinglande väg har nu lett till att det redan är bråk om vilka som ska bli partiets båda vice ordföranden. De utses vid rikstinget i oktober, alltså om fem månader.

För KD:s väljare är det helt ointressant vem som är vice eller andre vice ordförande för Kristdemokraterna. De är ju inga frontfigurer för partiet, i alla fall inte på grund av just det uppdraget, möjligen i någon annan kapacitet.

Det Kristdemokraterna borde ägna sig åt i stället för att fundera om det är Sara Skyttedal eller Emma Henriksson som ska sitta i partipresidiet är vilken roll partiet vill spela i svensk politik och varför. Det är en svår och sannolikt uppslitande diskussion. Men alternativet att fortsätta som riksdagens och Alliansens absolut minsta parti torde inte vara särskilt lockande det heller.

Det är mycket sällan som partier gör sig av med partiledare innan de lett partiet i åtminstone ett val. Socialdemokraterna och Håkan Juholt är det enda exemplet i modern tid.

Men Ebba Busch Thor lever farligt om resultatet i nästa val är ännu sämre än i det förra . Det finns utmanare i kulisserna som tror att de sköter jobbet bättre än Busch Thor. Exempelvis Sara Skyttedal, tidigare ordförande i ungdomsförbundet KDU, och Lars Adaktusson, ledamot av EU-parlamentet.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM