Löfvens nio budord – så ska du bete dig i Sverige

KOLUMNISTER

Statsminister Stefan Löfven har blivit pastor.

En riktig moralpredikant.

Som talar om för folk i problemförorterna hur de ska uppföra sig.

Foto: ANDREAS BARDELL
Stefan Löfven talar i Järva.

Stefan Löfven (S) avslutade politikerveckan i Järva i nordvästra Stockholm. Arrangör har den ideella föreningen the Global Village som vill minska den demokratiska klyftan i Sverige varit.

Löfven höll, märkligt nog, en moralpredikan. Han viftade med pekpinnen och talade om för publiken hur den borde uppträda.

Det är svårt att tro att statsministern skulle ha hållit ett liknande tal i Djursholm eller Täby, två andra förorter i Stockholm. Där är majoriteten välbärgade, välanpassade medborgare som sannolikt tagit talet som en förolämpning. Och det hade Löfven dessutom förstått i tid och avstått från uppsträckningen.

Men i Järva, där flera av Stockholms mest problemtyngda förorter ligger, fick de hålla till godo med moralkakorna.

För den som ändå vill leva upp till Stefan Löfvens doktrin om hur man ska uppföra sig repeterar jag här hans budord.

1. Du ska aldrig köpa något olagligt. Betala inte för svartarbete, smuggelsprit eller insmugglade cigaretter. Så stödjer man bara brottsligheten.

2. Du ska ta ansvar för ditt bostadsområde. Acceptera inte nedskräpning och vandalism och säg till dem som kör moppe för fort.

3. Du ska aldrig vara moralpolis. Lite roligt i sammanhanget får man säga eftersom Löfven var just det. Men det han inte tycker att någon ska göra är att säga till kvinnor hur de ska uppträda, klä sig och hur de ska leva.

4. Du ska vara obekväm och lite jobbig för dina barn. Ta fajten med barnen och gör klart för dem att utbildning är det som gäller. Annars kan det gå illa.

5. Du ska lära dig svenska. Utan att kunna svenska är du varken en bra förälder, en bra anställd eller en bra samhällsmedborgare.

6. Du ska göra din plikt och kräva din rätt. Plikt och rätt är enligt Stefan Löfven två sidor av samma mynt. Om man inte bidrar med det man kan har man inte heller någon rätt att kräva att samhället ska ställa upp.

7. Du ska göra dig anställningsbar. Den som inte har tillräckligt bra utbildning ska se till att skaffa sig de färdigheter om krävs för att få en anställning. För nyanlända kommer det att införas en utbildningsplikt och den som inte går kursen får inga bidrag.

8. Du ska ta de jobb som finns. Den som inte jobbar ska ta de arbeten som finns. Det finns 100 000 lediga jobb, bland annat saknas undersköterskor, svetsare och plåtslagare.

9. Du kan alltid göra mer. Fler ska föregå med gott exempel och säga till när andra människor beter sig illa.

I går kallade Stefan Löfven sin rival om statsministerposten, Moderatledaren Anna Kinberg Batra, för ”erbarmlig”, bland annat för att hon hattat hit och dit i ett par frågor.

Men på ett område är de i alla fall överens. Det måste bli tryggare på gator och torg. Och hedersförtryck ska bekämpas. Det var frågor som båda tog upp i sina tal i Järva.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM