Mejla

Frida Boisen

Utlys klimatnödläge nu!

Tiden för vår enfaldiga fåfänga har runnit ut

Publicerad:
Uppdaterad:
Miljoner människor världen över demonstrerade på fredagen för klimatet, här i Stockholm.
Foto: JIMMY WIXTRÖM
Miljoner människor världen över demonstrerade på fredagen för klimatet, här i Stockholm.

KOLUMNISTER

En person kan förändra världen.

Greta Thunberg är ett levande bevis. För ett år sedan satt hon, en ensam då 15-årig flicka, själv utanför vår riksdag med sitt budskap på en bit kartong och strejkade för klimatet. I dag har hon fått sällskap av en hel värld. I går strejkade miljoner människor i världens största globala strejk någonsin. Det ger hopp! Du ger hopp! Men det är nu arbetet börjar.

Arbetet med att inte låta uppvaknandet stanna vid ord. Det är nu arbetet med att förändra allt börjar. Är du redo?

Tänk att det i vår tid, föddes en ledare, som fick oss att inse vilket sjukt och ansvarslöst ekorrhjul vi fastnat i.

Tänk att det i vår tid, föddes en ledare, som fick oss att inse att enbart ekonomisk tillväxt inte kommer att köpa oss en hållbar framtid.

Tänk att det i vår tid, föddes en ledare, som talar klokare än någon annan tidigare gjort.

Tänk att det i vår tid, föddes en Greta, som fick vår värld att vakna.

 

För hon har ju rätt: Allt måste förändras. Kanske är du är en av alla som inser att det är på riktigt. Att det inte går att vifta bort klimatmålen som trams. Att det här handlar om våra barns och barnbarns framtid. Att det är en fråga om nu. Inte sen, om det ska det finnas ett sen. 

Om du på riktigt vill få till en förändring, stanna inte vid ord. Låt oss ta det på allvar. För förändring är:
Att våga. Att göra. Att fortsätta.

Förändring kostar. Mest av allt, kostar det att erkänna att vi tänkt fel, gjort fel, varit egoistiska.

 

Det är jobbigt att skrota löjliga ideal vi vant oss att sträva efter. Som att vi år efter år hittat på att vi ”måste” köpa höstens eller vårens nya look. Istället för att använda de hela kläder vi redan har hemma. Påhittat skit rätt ut sagt. En lögn som bygger på vår ängslan att vara inte vara snygga nog, rätt nog, vackra nog, vår oro att inte få bekräftelse eller en gillande kommentar.

På riktigt, efter att i veckan ha sett diverse modeprofilers rapportering från Saint Laurents nya vår/sommar-kollektion för 2020 på Instagram där benrangel efter benrangel, med lår lika tunna som min underarm vingla framåt med döda, stirrande blickar, bära svindyrt efter svindyrt plagg i skimrande guld och svart. Se detta applåderas av så kallade modeprofiler världen över. I dag gör det mig illamående.

Och då är jag den första att erkänna att jag förstås inte varit bättre än någon annan. Inte alls. Men på förhand nu alla troll, som kommer att fylla min mejlbox och konton med hat och påpekanden om vilken fet, ful, hycklande idiot jag är.

 

Man får välja om. Och nej. Man måste inte göra allt på en gång. Man måste inte flytta ut till en koja och aldrig mer använda en dator. Men vi måste börja ifrågasätta hur vi lever våra liv. Det är dags att skärskåda lögnen vi byggt våra liv på.

Mest pengar vinner inte. Exklusivaste kostymen vinner inte. Dyraste klockan vinner inte. För tiden för vår enfaldiga fåfänga har runnit ut. Det är dags att bryta med det gamla. Och börja det nya. Det är inte för sent. Men det är bråttom.

Hållbara lösningar finns!

 

DU kan göra skillnad. Sluta köp nya kläder du inte behöver (laga mer istället för att slänga, byt kläder med kompisar och kör second hand). Sluta käka kött (helst av allt testa att välja veganskt, men sväng åtminstone över till vegetariskt. Det är ju hur gott som helst). Engagera dig politiskt (håll exempelvis ögonen på regeringens beslut om Preemraffinaderiet i Lysekil. Byggs det blir det Sveriges största koldioxidutsläppare, som om det byggs innebär att 17 procent av Sveriges sammanlagda utsläpp av klimatpåverkande gaser – eller mer än vart sjätte ton – i så fall kommer att släppas ut från raffinaderiet i Lysekil. Alltså ett ökat utsläpp av växthusgaser från 1,7 miljoner ton till 3,4 miljoner ton per år från raffinaderiet).
  Skaffa kunskap! Läs på om Parisavtalet och #agenda2030. Följ aktuell forskning. Ta in en föreläsare till ditt företag! Lär dig något nytt varje dag. Ju mer du lär, ju mer intressant blir det.

 

Engagera hela ditt företag och din företagsledning i hur ni kan nå #agenda2030. Kan ni införa vegansk och vegetarisk mat som standard? Kan ni ändra era resepolicies? Har ni räknat på er miljöpåverkan och hur ni aktivt och starkast kan göra skillnad som företag? Med produktioner, nya tekniska lösningar för att lösa jobb på ett klimatsmartare sätt, transporter, utsläpp, investeringar, bilresor, transatlantiska flygresor, pappersutskrifter: Allt.

När vi skrotar det gamla, plastiga och sjuka.

Går vi fortare fram om vi lyfter varandra, påminner varandra, stöttar varandra.

Hittar nya drömmar och nya friska vanor.

Mitt tips: Börja med att bestäm dig och gör något nytt varje vecka! Ett steg i taget. Sprid kunskap om de nya steg, de förändringar du gör. Utmana någon annan att hänga på.

För ja. Aktivism fungerar. Bli en changemaker. Börja i dag.

Välj om, välj nytt. Du med.

Av: Frida Boisen

Publicerad:

LÄS VIDARE