Peter Kadhammar

Pensionärerna glöms bort för en meningslös skyddsväst

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Journalisten Joakim Lamotte kom till SvT:s debattprogram "Sverige möts" iförd skyddsväst.
Journalisten Joakim Lamotte kom till SvT:s debattprogram "Sverige möts" iförd skyddsväst.

Högerpopulisterna sätter agendan genom att provocera.

Skrik högt så förstör du vilket samtal som helst. Det samtal du inte vill ha.

Vräk ur dig grova anklagelser eller fantasifulla påståenden. Det spelar ingen roll om de är lika rimliga som att Elvis lever och bor på Mars. Folk kommer att prata om det – och om dig, ditt parti, din agenda.

 

Jimmie Åkesson for till Turkiet och delade ut idiotiska flygblad. Medierna och de politiska motståndarna svalde betet, påpekar Eskilstuna-Kurirens redaktör Eva Burman i en krönika.

Blir provokationen för grov kan den emellertid skymma det du vill tala om. Eller säger att du vill tala om.

Journalisten Joakim Lamotte kom till SVT:s debattprogram "Sverige möts" iförd skyddsväst. Den skulle visa Lamottes mod och oerhörda utsatthet men också illustrera Sveriges förfall. Så långt har det alltså gått!

Folk pratade, fast de flesta tycktes skratta också.

Just det gjorde programmet till en lektion i hur demokratier vandaliseras. För det sades ju en del viktigt, inte i tjafset runt Lamotte men vid sidan av.

 

Där stod Lars Ove Blomryd, ordförande för pensionärsorganisationen PRO i södra Trollhättan. Dess lokal ligger i Kronogården, området där diverse gangsters styr och ställer.

Blomryd berättade att 51 rutor har slagits sönder i PRO:s och den intilliggande samlingslokalen – sedan förra våren.

Det där blev mest ett inpass i programmet, det passerade. Men fastnade hos mig.

När jag ringer Blomryd vill han rätta en detalj. Noga taget har inte alla rutorna slagits sönder. En del är genomskjutna också.

Därför har pensionärernas samlingslokal nu fått skottsäkra fönster. Det har Trollhättans kommun bestämt.

Kommunens säkerhetsansvariga heter Kristina Hedman. Hon berättar att pensionärslokalen har stora fönster "som kan vara inbjudande att kasta sten på eller skjuta sönder".

En del av pensionärerna vågar inte gå dit längre, enligt ett protokoll från ett möte i juli mellan PRO, kommunen och ett vaktbolag.

Protokollet är ett manifest för välviljan. Förvaltningar, föreningar och företag träffas för att gemensamt lösa ett problem. Det är gediget, kompetent och tryggt. Bara en punkt inger oro:

"Tyvärr kommer glaskrossningen inte att upphöra men förhoppningen är att den minskar med dessa punktinsatser."

Kanske skulle en seriös diskussion ta sin utgångspunkt i den meningen. Tror det officiella Sverige inte längre att det går att stävja kriminalitet i det som kallas utsatta områden?

Diskussionen kan också ta fasta på det faktum att ingen - ingen! - har åkt fast för detta skjutande och glaskrossande.

Eller att polisutredningen om 35 förstörda rutor under julhelgen redan är nedlagd. Jag trodde vi var överens om att just ungdomskriminaliteten måste stävjas för att hindra rekryteringen till knarkligorna?

 

"Sverige möts" skulle ha sänts direkt från Kronogården. Men planerna ändrades eftersom stadsdelen bedömdes som för riskfylld.

Den saken hade i sig varit värd ett helt program. Varför vek sig SVT? Vilka var de invånare som enligt kommunalrådet Paul Åkerlund sa att det "inte kändes bra" om SVT sände direkt från deras stadsdel? Vad var det för "riskbedömning" polischefen Lars Eckerdal talade om?

För i nästa andetag sa ju Eckerdal:

– Vi har bekymmer med ett fåtal personer som är kriminella.

Bestämmer alltså ett fåtal kriminella varifrån SVT ska sända?

Där fanns frågor för ett helt program och mer därtill.

Sådana diskussioner förstörs av allt damm som rivs upp k r i n g frågorna. Som Lamottes skyddsväst. Eller Åkessons flygblad.

Så bryts det offentliga samtalet sönder av provokationer och trivialiteter. Kanske är det så demokratier dör.

 

Publisert:

LÄS VIDARE