Mejla

Oisín Cantwell

Alla kan känna sig nöjda över domen mot ASAP Rocky

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

I Sveriges största tingsrätt avhandlades i dag endast tio ärenden, men så befinner vi oss också i den småsömniga sensommaren.

Det var det gamla vanliga, umgänge med barn, ringa narkotikabrott, grov vårdslöshet i trafik, ansökan om konkurs och annat som för en utomstående ter sig trivialt men som för de inblandande kan ha stor betydelse och som i alla hänseende måste avgöras för att mänskliga relationer och samhället ska fungera något så när.

Och i sal 34 var det så äntligen dags för upplösningen av en historia som är av det straffrättsligt ordinära slaget, vilket inte hindrar att USA:s president har engagerat sig och Sveriges befolkning plötsligt har förvandlats till en population bestående av professorer i juridik med djupa kunskaper i val av påföljd.

57 journalister – de stora amerikanska drakarna, europeiska nyhetsbyråer, nordiska grannländer – var på plats och på podiet där strax chefsrådman Per Lennerbrant skulle framträda stod 16 mikrofoner.

Klockan 13.40, 20 minuter innan domen skulle meddelas, höll personal vid Stockholms tingrätt för säkerhets skull soundcheck av ljudutrustningen och tolken som skulle översätta till engelska gjorde tummen upp.

1 av 15 | Foto: MTV
Rapparen Rakim Mayers, mer känd som ASAP Rocky, misstänks för misshandel i Stockholm.

Det hade kunnat vara en popkonsert, melodifestival eller Rockbjörnsgala, men det är så här det kan se ut då svenska domstolar tar steget in i vår tid och försöker tillfredställa medier och ständigt uppkopplade läsare, lyssnare och tittare.

På klockslaget 14 började fem domstolsanställda dela ut domen och ett föredömligt pedagogiskt pressmeddelande och salen fylldes av svenska, engelska, franska och finska röster som rapporterade upphetsat i mikrofoner och mobiler.

Villkorlig dom... ASAP Rocky...all three defendants are convicted of assault...

 

15 minuter senare gjorde domare Lennerbrant entré, redogjorde för rättens överväganden och svarade sedan på kunniga och mindre kunniga frågor från journalisterna.

Domen? Tja, det finns ingen anledning att förvånas. Åklagare Daniel Suneson hade yrkat på sex månaders fängelse för en man som domaren inte namngav utan kallade "en internationellt känd artist", men redan då denne släpptes förstod vi att det inte skulle bli tal om ett så pass kännbart straff.

Återstod då en eller ett par månaders fängelse alternativt villkorlig dom. Det blev, som nog de flesta läsare av denna kolumn redan vet, det senare alternativet.

Å ena sidan anser rätten att det är bevisat att Rakim Mayers och hans polare har gjort sig skyldiga till misshandel. Invändningen om nödvärn viftas bort. Inte heller kan trion, som gav sig på en ensam person med sparkar och slag, uppfattat det som att de hade rätt att försvara sig med våld.

Å andra sidan har inte åklagaren kunnat bevisa att artisten "agerat tillsammans och i samförstånd" med de två andra. Därför döms han endast för sitt eget agerande. Dessutom övertygades inte domstolen om att det unga offret misshandlades med hela eller trasiga flaskor.

 

Således finns såväl försvårande som förmildrande omständigheter. Därefter går rätten över till påföljdsfrågan.

Misshandel är ett så kallat artbrott, vilket betyder att fängelse ska väljas i första hand. Men det finns i lag och i praxis möjlighet till undantag om inte brottet varit alltför allvarligt. Och då de tilltalade var frihetsberövade i 31 dagar förenas inte den villkorliga domen med böter.

Domaren pratade på, Ekot råkade i hastigheten påstå att ASAP Rocky dömdes för att ha misshandlat Stockholms tingsrätt och en fotograf tappade en tung kamera på en ordningsvakts fot.

Syret i salen var på upphällningen, ett fönster öppnades, journalisterna lyssnade, antecknade och ringde sedan åklagare Daniel Suneson som sa det åklagare alltid säger i sammanhang som detta. Han ska läsa igenom domen i lugn och ro och i nästa vecka bestämma sig för om han tänker överklaga.

Men det kommer han inte att göra. Det finns en felaktig föreställning om att åklagare har gjort fel som väckte åtal om en person frias, men med tanke på den enorma internationella uppmärksamhet som målet har väckt är det nog lika bra för Suneson att det blev viss framgång.

Dessutom är domen genomtänkt och väl avvägd.

 

Ett överklagande skulle för övrigt leda till betydande bökighet och att vi alla tvingas genomlida denna cirkus än en gång.

Inte heller Rakim Mayers och hans entourage har anledning att föra detta vidare. De kom undan med blotta förskräckelsen och om de överklagar och åklagaren hakar på vet vi inte hur det slutar.

Alla inblandade kan med andra ord känna viss tillfredsställelse med domen. Vem vet, Donald Trump kanske rent av tar åt sig äran för den.

PODD: Fallet ASAP Rocky: Efterspelet

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om hur ASAP Rocky-fallet påverkat bilden av Sverige internationellt.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE