Jodå, tomma tunnorna skramlar alltjämt mest

En miljon väljare har inte bestämt sig inför valet på söndag. Opinionsinstituten sprutar ur sig prognoser och man ­behöver inte vara statsvetare för att begripa att stämningen på partihögkvarteren är så tjock att man kan skära i den.

Hur stort är gapet just i dag? Vem snor väljare från vem? Hur långt vågar vänstern köra ”chicken race” om vinsterna i välfärden? Hur länge ska Alliansen kunna hålla sina interna motsättningar i schack? Hur många köttben har Löfven redan kastat till Miljö­partiet?

Vi gjorde ett högst ovetenskapligt experiment på radiostationen Rix FM i går. Jag kör ett pratprogram där mellan tolv och ett på ­vardagarna. Nu ordnade vi ett ”provval” för stationens lyssnare.

De första hundra som ringde in fick uppge namn, ort och partisympati.

Det ringde oavbrutet på alla linjer. Jag svarade på måfå så snabbt jag kunde, även medan DJ Benji spelade grammofonskivor. En ­bestämd mellanchef förde bok, och efter cirka 20 minuter hade vi tagit emot etthundra samtal.

Så här fördelade sig rösterna:

Sverigedemokraterna 51

Moderaterna 17

Socialdemokraterna 9

Vänsterpartiet 7

Kristdemokraterna 4

Miljöpartiet 4

Centerpartiet 3

Folkpartiet 2

Feministiskt initiativ 1

Övriga 2

Om detta varit på riktigt skulle alltså ett parti som likt ett såll läckt aggressiva rasister från röstsedlarna ha fått absolut majoritet, och helt självsvåldigt kunnat regera kungariket Sverige tillbaka till isolering, ekonomisk misär och ­nationalromantik.

Dessbättre var vårt ovetenskapliga experiment i radion inte mer än en stunds engagerad förströelse.

Men - och det var nyttan med försöket - det bekräftade mycket tydligt det jag länge misstänkt, och som ­bekräftas av det gamla talesättet ”Tomma tunnor skramlar mest”.

De aktiva sverigedemokraterna och rätt många av deras sympatisörer ­huserar inte bara på amatörernas ­lekstuga Facebook eller i undervegetationen på toaletterna Flashback och Avpixlat. De är våldsamt över­representerade på sociala medier, i alla upptänkliga kommentarsfält, på ­insändarsidor och som deltagare i etermedieprogram där man kan ringa, mejla eller messa in sin åsikt.

Enligt Som-institutet har toleransen hos befolkningen i Sverige ökat. Men även den som håller huvudet kallt kan på grund av denna groteska överrepresentation medvetet eller omedvetet förledas att tro att ­främlingsfientlighetens och rasismens mest högljudda gaphalsar ­representerar en bredare folkopinion.

Du som är osäker på vilket parti du ska satsa på: Gå i alla fall och ­rösta.

Välj Sossarna eller Moderaterna. Det är de enda som kan styra Sverige någorlunda rätt.

På riktigt.

Hårdrockscitat 1

 ”Lyckan är som en ål. När man lyckats fånga den är den hal och slinker lätt i väg, och rätt vad det är så blir den elektrisk och ger en stötar”.

DJ Richie Puzz, Bandit Radio

Hårdrockscitat 2

 “En sak lärde jag mig ­redan när jag cyklade till fotbollsträningen i Triangelns IK i Eskilstuna. Åt vilket håll man än ska så blåser det motvind”.

DJ Sheriffen, Bandit Radio

avRobert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM