Tänk om muslimerna och kineserna kan hjälpa oss

Foto: En kinesisk munk tänder ett ljus.
KOLUMNISTER

”Vi tar ofta vägen via de islamiska texterna”, säger Anna­-Karin Johansson på Svenska Afghanistankommittén.

Hon förklarar i P1 Morgon hur pengarna från den mördade journalisten Nils Horners minnesfond för­valtas. Kommittén har bildat skolråd som ska få afghanska lärare att bejaka kvinnors rättigheter. Bland annat ­genom att få Koranen tolkad på rätt sätt. Genom svensk förmedling.

Vilken otrolig förmätenhet det ligger i Johanssons ord. Men de är inte konstiga.

Vi vet helt enkelt bättre än vildarna i Centralasiens berg. Tolkar de inte Koranen på rätt sätt får väl vi hjälpa dem.

Missförstå mig inte. Jag är inte relativist. Jag anser inte att alla seder är lika mycket värda och att alla åsikter har samma tyngd. Det är den oreflekterande attityden i Sveriges Radio som för­vånar mig.

Anna-Karin Johanssons ord bygger på 600 år av västerländsk ekonomisk och ­militär överhöghet. På den materiella överlägsen­heten följde en känsla av kulturell. I sekler har den vite mannen uppfostrat Afrikas, Asiens och Amerikas folk, ibland med piskan, ibland med ­moroten.

Nu är det slut på vår överhöghet.

Jag undrar när Kina kommer att skicka ­sina första andliga hjälparbetare till Sverige. Vi har ­förkastat religionen och ­lever i själslig misär. Det är bara att titta på förekomsten av psykiska sjukdomar.

Kanske kan konfucian­ismen hjälpa oss. Ödmjukhet. Stillhet. För att få oss på rätt tankar kan kineserna ta ­vägen över Bibeln.

Ge kejsaren vad kejsaren tillhör. Kvinnan tige i församlingen.

Muslimska länder kan skicka hit biståndspersonal för att hjälpa oss sluta dricka alkohol. Förbud. Hårda straff på smuggling. Det kommer omedelbart att ge positiva effekter med mindre kvinnomisshandel, färre mord, en dramatisk nedgång av bråk­en på stan, färre splittrade familjer.

Vi ska vara tacksamma för att de kommer hit och berättar vad som är bäst för oss när vi uppenbarligen ­inte begriper det själva.

Fast möjligheten finns ju att vi inte vill bli uppfostrade. Några kanske gör motstånd, tar till vapen, bråkar och skriker.

Hur reagerar de välvilliga konfucianerna och muslim­erna på vår svårtolkade tjurskall­ighet? De vill ju bara vårt bästa?

Kanske kan de hyra Guantanamo av amerikan­erna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kina