Tystnaden kring Ebba Busch Thor säger mer än hennes ord

1 av 8 | Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET

VISBY.
Efter en dag med Ebba Busch Thor har jag hört oändligt många ord men det är Ebbas samlade tystnad jag tänker på.

Tystnaden sluter sig kring en ledare som är förlorad. Det kan inte vara på något annat sätt. Opinionssiffror som skriker ut att Kristdemokraterna får lämna riksdagen. Opinionssiffror som indirekt skriker att detta nog blir Ebbas sista valrörelse.

Så även om hon med raska steg skyndar upp på podier och med varma leenden ser ut över publiken, även om hon på en scen dansar med i introduktionsmusiken – se så glad jag är, så obekymrad! – följer tystnaden henne.

Den är konkret.

Hon samlar hälften så många journalister under pressträffen som Annie Lööf och Ulf Kristersson gjorde. Kanske inte ens hälften.

Hon har heller inte lika många inbokade möten och intervjuer som Lööf och resultatet blir att Ebba Busch Thor får en del tid över. Trots att detta är den jäktigaste dagen på året för en partiledare. Kristdemokraternas dag i Almedalen. Dagen då Ebba Busch Thor ska sätta agendan. Dagen då alla vill lyssna på henne.

Hon satsar på sjukvården. Det bestämde partiet i våras. Du ska kunna lita på sjukvården, är rubriken på kompendiet som hennes medarbetare delar ut till pressen. Ebba står på podiet och talar. Hon är klädd i vit klänning som slutar ovanför knäna, beige kavaj och tuffa silverfärgade skor med tjocka korksulor. En modern och prydlig ledare. Det gäller att klä sig rätt. Allt är viktigt en dag som denna. Att fånga opinionen är som att fånga en vind.

– Vi lanserar i dag en stor nyhet...

Så säger hon till journalisterna och det blir mer en vädjan än en skräll. Kristdemokraterna lanserar fem steg mot en sjukvård styrd av staten i stället för landstingen. Stoppa pressarna. Not.

Hon ler. Hon är glad. Hon skämtar.

Och däremellan, mellan mötena, böjer hon sig fram och talar med låg röst med sin pressekreterare Martin Kits, en muskulös och skäggig karl, som också böjer sig fram och viskar tillbaka.

Vad talar de om?

Deras miner är sammanbitna.

Att fånga opinionen är som att fånga vinden. Just denna dag är det vindstilla i Visby. Och hett. Ebba fläktar sig med den öppna handen. Där kommer Bert Karlsson som Ebba tog hjälp av i våras för att dra folk till mötena. Den folklige Bert. Bert som var med i det främlingsfientliga Ny Demokrati på 1990-talet.

En gammal man. Han rör sig med möda. Kanske var det ett misstag att hoppas på honom. Kristdemokraterna är nu nere i 2,4 procent enligt Sifo. Långt, långt under de fyra procent som krävs för att få stanna i riksdagen.

Det är värre än så.

Tidningen Dagen visade i våras att kyrkobesökarna sviker Kristdemokraterna. Partiet får bara stöd av tio procent.

Socialdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet är större bland de kristna.

Det är värre än så.

Kristdemokraterna brukade ha ett förkrossande stöd bland frikyrkornas medlemmar. 70 procent. Nu har stödet sjunkit till 26 procent.

– Kör hårt Ebba! Det gör jag! ropar Bert Karlsson.

Han går sakta mot ett kafé som han vet ligger bort mot Donners plats. På gräsmattan ligger en kartong med en popcornmaskin. Kristdemokraterna ska bjuda på popcorn under sin stora dag. Där finns goodiebags också, små pappkassar med presenter. Kassarna innehåller två tunna broschyrer och en lypsyl. På lypsylen står: KD på allas läppar.

Om det ändå vore sant.

Annie Lööf gick raskt eller halvsprang från intervju till intervju. Ebba går sakta med sin pressekreterare. De talar tyst med varandra. Jag frågar vart de ska. Till en intervju säger pressekreteraren. Med vem? Han svarar inte.

Ebba säger att hon behöver vara ifred en stund.

Hon är nästan tio minuter tidig till intervjun med Svenska Dagbladets barntidning Junior. Cornelia och Samuel Helledaij, tio och tolv år unga, frågar ut henne. Barnen är lysande, Ebba suverän. Hon får skratt och applåder.

– Här borde man tänka på vad väljarna vill höra, skämtar hon om frågan: psalm eller schlager?

Tänk om politiken vore så enkel. Att ta reda på vad väljarna vill höra och säga det. Du kan lika gärna lyssna på vinden. Ebba går vidare till Aftonbladets tält. En intervju kvar, sedan kvällens tal.

Snart är hennes stora dag slut.

avPeter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM