Mejla

Lena Mellin

Szyber borde bättre än de flesta veta vad som är rätt och fel

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

För att tillskansa sig några futtiga tusenlappar förde Caroline Szyber riksdagen och skattebetalarna bakom ljuset – flera gånger.

Det kommer att ligga henne i fatet i framtiden. Men inte sätta stopp för karriären.

Caroline Szyber, 36, är jurist, har jobbat på advokatbyrå och är sedan fyra år tillbaka ordförande i ett av riksdagens ständiga utskott, Civilutskottet. Det sysslar bland annat med konsumentfrågor.

Hon är dessutom kristdemokrat, partiet som mer än något annat betonar att samhället måste vara värdebaserat.

Caroline Szyber borde alltså bättre än de flesta av oss kunna avgöra vad som är rätt och vad som är fel. Trots det har hon fört riksdagen, och därmed skattebetalarna, bakom ljuset för att tjäna några tusenlappar.

Det är inte snyggt. Det är omoraliskt.

Det som möjligen talar till Szybers fördel är att hon till en början erkände att hon låtit riksdagen betala för större hotellrum än hon själv behövt när hon tog familjen med sig till Rom och Venedig. Och när hon och sambon reste till Västkusten.

Sedan ändrade hon sig visserligen, för att efter ett tag gå tillbaka till ursprungsversionen.

Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD).

Det är bra att erkänna att man gjort fel. Även om erkännandet innebär att man samtidigt medger att man faktiskt kände till vilka regler som gäller. Annars fanns det ju inget att erkänna, om man bara gjort fel.

Men det stora felet som Caroline Szyber begått är kanske inte att låta riksdagen betala för större hotellrum än hon själv hade behövt.

Det riktigt stora misstaget, eller dumheten, är att använda riksdagens pengar till resor som inte på något sätt gynnar riksdagen. Däremot har det gynnat familjen Szyber.

Under den här mandatperioden, sedan 2014, har varje ledamot kunnat resa på så kallade enskilda resor utomlands. Varje ledamot får fritt resa för upp till 50 000 kronor till ett annat EU-land, Norge, Schweiz och länder som ansökt om EU-medlemskap.

Men resan ska göras ”i utövningen som sitt uppdrag” som det står i riksdagens föreskrifter. Inte som en semestertripp med familjen.

Caroline Szyber är andranamn på Kristdemokraternas valsedel i riksdagsvalet i Stockholms kommun i år. Under partiledaren Ebba Busch Thor men ovanför förre tv-ankaret Lars Adaktusson. Hon tillhör alltså sitt partis affischnamn och har suttit i riksdagen i åtta år.

Att lura riksdagen på drygt fem tusenlappar är naturligtvis inte bra för Caroline Szyber. Men det kommer inte heller att stjälpa hennes karriär. Det beror dels på att hon erkänt att hon haft fel, dels på de nära bindningarna till partitoppen.

Men marginalerna för att begå ännu ett moralbrott har krympt rejält för henne. Det kan bli ett för mycket.

Szybers partikamrat Penilla Gunther och moderaten Michael Svensson har lämnat riksdagen efter avslöjandena i Aftonbladets artikelserie ”Maktens kvitton”. Gunther ställer heller inte upp till omval. Det gör inte Svensson heller men det hade han bestämt redan före granskningen.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

KD-toppen lämnade falska uppgifter till riksdagen

ÄMNEN I ARTIKELN

Maktens kvitton

Caroline Szyber

Riksdagen

Kristdemokraterna

Lena Mellin