Mejla

Lena Mellin

C-kris – precis som när Maud tog över

KOLUMNISTER

ÅRE. Historien går igen.

Läget för Centerpartiet är lika illa nu som när Maud Olofsson valdes till partiledare för drygt tio år sedan.

I förmiddags valdes, om inget väldigt oförutsett inträffade, Annie Lööf till Centerpartiets 13:e ordförande, den tredje kvinnan på posten.

Om någon vecka kommer hon att sitta i regeringen och vara en av Sveriges mäktigaste personer.

Så långt är partistämman här i Åre ny. Efter tio år som partiledare efterträds Maud Olofsson, 56, av den hälften så gamla Lööf.

Men i övrigt är den något av en gengångare. Vålnader från förr dyker upp i praktiskt taget varenda hörn.

När Maud Olofsson valdes hade Centern ett riktigt dåligt val bakom sig. Bara 5,1 procent lade sin röst på Center-partiet i riksdagsvalet 1998.

När Annie Lööf väljs har Centern också ett dåligt val bakom sig. 6,6 procent valde Centern i riket. Men mer illavarslande var att partiet backade till 7,6 procent i genomsnitt i kommunalvalen. Så lågt har partiet inte legat där i modern tid.

I sitt avskedstal i går meddelade Maud Olofsson att Centern var i stort sett uträknat när hon tillträdde 2001.

Det är samma analys som efterträdaren Lööf gör i dag. Läget i dag är alarmerande, har hon påpekat vid ett flertal tillfällen.

Det är inte ovanligt att tillträdande partiledare svartmålar läget lite extra för att själva framstå i bättre dager. Men med det sagt så gör alltså Lööf samma lägesbeskrivning som Olofsson gjorde för tio år sedan. Historien går igen.

Lika gengångaraktigt är deras recept. 2001 talade Maud Olofsson om ”back to basics”. Lokal demokrati, människors möjlighet att växa, småföretag och

sänkta skatter för dem som tjänar allra minst. Centern skulle tillbaka till rötterna.

Vad talar Annie Lööf om nu? Precis samma sak. Centern ska slå vakt om sina traditionella värderingar och på basis av dem forma en modern och slagkraftig politik.

Säger hon.

Men på en punkt går historien inte igen. När Maud Olofsson valdes infann sig samtliga partiledare som då var i livet, från Thorbjörn Fälldin till Lennart Daléus. Det var en manifestation, Centern hade hittat hem efter tre 08:or i ledningen.

När Lööf ska väljas är, förutom Maud Olofsson, bara Olof Johansson på plats av de gamla partiledarna. Fälldin är 85 år, Karin Söder har brutit armen och Daléus uppges vara ointresserad. Hur ska Lööf tolka det?

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin