Det är inte en moralisk plikt om det är omöjligt

Plötsligt är alla överens, från moderata ledarsidor till trotskister som Andreas Malm: Sverige har en moralisk plikt att skicka Jasplan till Libyen.

Några intressanta fakta: Egypten har 220 plan av F-16-typ. Bara USA, Israel och Pakistan har fler. Egypten har dessutom lika många stridsplan av annan sort och närmare 150 stridshelikoptrar.

Det saudiarabiska flygvapnet är det som har flest F-15-plan, näst det japanska och amerikanska. Därtill en försvarlig mängd Tornado- och Typhoonplan.

Inga av dessa plan finns över Libyen.

Märkligt detta. Det var Arabförbundet, där Egypten och Saudiarabien är två grundarstater, som krävde en flygförbudszon. Men när beslutet genomdrevs skickade Egypten och Saudiarabien inga plan. De skickade fram Amr Moussa, egyptier och generalsekreterare i Arabförbundet, för att kritisera det som skett.
 

Visst ville Arabförbundet ha en flygförbudszon, men inget våld.

Och nu har Sverige en moralisk plikt att skicka stridsplan?

Egypten och Saudiarabien borde ha huvudansvaret för att upprätthålla flygförbudet. Det rör deras grannskap och de tog initiativ till förbudet. De har stridsplan. Ändå tilldelas bara väst – löst kallat ”världen” – ett moraliskt ansvar.

Och därefter skulden.

Det är som om västledare och arabledare delar samma outtalade och hopplösa tanke: araber kan inte ta ansvar för något av betydelse. Det ankommer bara på västvärlden att skydda Libyens folk.
 

Att västvärlden inte har den makten vill ingen låtsas om. Stridsflyg hindrar inte Gaddafi från att slakta de libyer han kommer åt. Allierade attacker ger civila offer. Det finns inget stöd för att gå in med marktrupp. Alliansens enda hopp är att de libyska rebellerna störtar Gaddafi och att rebellerna visar sig vara mindre blodtörstiga än diktatorn.

Håll tummarna. Går det åt pipan kommer samtliga inblandade att skylla på västvärlden: Ett väst som inte ingriper är cyniska rasister. Ett väst som ingriper är rasistiska kortågsfarare.

Vi kan önska att det vore annorlunda, men arabvärldens problem kan inte lösas utan att arabvärlden tar ansvar. Resultatet blir bara ännu ett argument för västhatande islamister. I det läget är det rimliga att låta de närmast inblandade lösa sina egna problem.

Det kan inte vara en moralisk plikt att göra något som är omöjligt.

avJohan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM