Mejla

Peter Kadhammar

Rapport från Sverige: Vi är gripna av cynism

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett av de mest cyniska, eller aningslösa, reportage jag sett sändes i Rapport i söndags. Inslaget förklarade att en insats med Jas Gripen i Libyen kan vara bra för exporten.

Det har varit svårt att sälja Gripen eftersom planet inte är ”combat proven”, testat i strid, ett uttryck som återkom tre gånger. Kriget i Libyen kan ändra på den saken. Det skulle öka Saabs chanser att avyttra Gripen till Brasilien och Indien, två stormakter på shoppingrunda i vapenbasaren.

Den franska konkurrenten har ”vunnit sporrar” i Afghanistan, sa Rapports reporter. Orden för tankarna till krig som något sportsligt, en sysselsättning för vita män som lär vildarna veta hut (på betryggande avstånd från Smygehuk).

Världen är en plats där gråtmilda svenskar å ena sidan skänker slantar till nödlidande och å andra sidan med kall beräkning exporterar krigsmateriel och övervakningssystem.

För ett år sedan villehandelsminister Ewa Björling kränga flygburna övervakningssystem till Gadaffi. Statliga Rymdbolaget var med på försäljningsresan.

Några månader tidigare hade Björling skrivit en debattartikel i Göteborgs-Posten. I den påstod hon att ett av de stora problemen i Mellanöstern och Nordafrika är den ”växande extremismen med religiösa förtecken”. Det var samma bild som Gadaffi, Mubarak och andra diktatorer använde för att rättfärdiga sina regimer.

Inte med ett ord nämnde handelsministern institutionaliserad tortyr, förföljelsen av oliktänkande, den

skenande upprustningen, undantagstillstånd, förlamande korruption och presidenter på livsstid.

Jag vågar påstå att invånarna i exempelvis Egypten och Libyen uppfattade dessa inslag i statsförvaltningen som tämligen bekymmersamma.

”Som flera undersökningar visar är Mellanöstern och Nordafrika på väg åt rätt håll”, skrev Björling.
 

Historien tog en vändning som Björling inte tänkte sig. Men svensken har inte skapat sitt välstånd för att han tjurigt går fram och tillbaka i samma fåra. Allt sedan vikingarna drog å färde är flexibilitet och uppfinningsrikedom nationens adelsmärke. Rapports redaktion visar vägen.

Krig? Nu har vi världens chans att sälja några Gripen!

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN