Mejla

Oisín Cantwell

Simpampens uttalanden om slöjor skadar förtroendet för domstolarna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ulla Gustavsson.
Ulla Gustavsson.

Ulla Gustavsson, simpampen som har uttryckt befängda åsikter om barn i slöja, är även rådman vid Örebro tingsrätt.

Skulle en ung muslimsk kvinna som åtalas för brott känna att hon får en rättvis rättegång med henne som domare?

Att Riksidrottsförbundets bild på en flicka i lila huvudduk som provar att skjuta med luftgevär har väckt debatt torde inte ha undgått någon vid det här laget.

Kritiska röster har inte saknats och argast har kanske Svenska simförbundets ordförande Ulla Gustavsson varit.

Med konspirationsteorier som för tankarna till någon av de skräpsajter som ägnar dygnets alla timmar åt att varna för ett omedelbart förestående islamistiskt övertagande av Sverige, har Gustavsson på Facebook och i intervjuer i rikstäckande medier dundrat.

Riksidrottsförbundet gillar hedersförtryck, könstympning, barnäktenskap och hedersvåld, har hon låtit meddela.

Att denna vanligtvis så timida organisation består av personer med så här pass extrema åsikter torde utgöra en nyhet för de flesta.

Inte minst fotografen som tog bilden, Per Groth, har blivit förvånad. Han trodde att han dokumenterade en prova på-dag med idrott och hade inte en aning om att hans bild skulle utnyttjas av hänsynslösa propagandister inom idrottens högsta ledning som i grunden vill stöpa om det svenska samhället.

Caesars hustru får inte ens misstänkas

Ulla Gustavsson är nu inte bara pamp inom simförbundet och stundom månglare av åsikter som endast i snäva kretsar framstår som klarsynta. Hon är också en framstående ämbetsman.

Efter att ha utbildats till domare vid Svea hovrätt och tjänstgjort som departementsråd vid regeringskansliet utsågs hon av regeringen i fjol till rådman vid Örebro tingsrätt.

Hon har med andra ord makten att bestämma om personer som enligt staten har begått brott ska straffas eller ej. Hon har mandat att låsa in människor på livstid.

Skulle en ung tjej i slöja som ställs inför rätta misstänkt för stöld känna att domaren lyssnar på hennes berättelse utan förutfattade meningar om det är Gustavsson som sitter på andra sidan domarskranket?

Vad tänker en ung kille med invandrarbakgrund och halvstökig uppväxt som för första gången är åtalad?

Tingsrätten är för övrigt första instans i en hel del diskrimineringsmål. Går det i sådana ärenden att lita på rättvisa av en rådman som denna?

Jag har ingen anledning att tro att Gustavsson dömer annorlunda än andra domare. Men redan att det finns anledning att ställa frågor om hennes opartiskhet är illa. Caesars hustru får inte ens misstänkas.

Simpampen har samma yttrandefrihet som alla andra. Det har även Göran Lambertz, som under sin tid som justitieråd vid Högsta domstolen gång på gång argumenterade för att Sture Bergwall var korrekt dömd och därmed i praktiken hävdade att Sveriges mest frikände person egentligen är en seriemördare.

Beteendet skadade förtroendet för Högsta domstolen. Det är samma sak med Ulla Gustavssons svammel. Det rubbar tilltron till Sveriges domstolar.

Publisert:

LÄS VIDARE