Mejla

Patrik Lundberg

Svaret på varför han röstade på SD kommer blixtsnabbt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I Sjöbo är Sverigedemokraterna starka. 39,4 procent av väljarna röstade på SD här.
I Sjöbo är Sverigedemokraterna starka. 39,4 procent av väljarna röstade på SD här.

Sjöbo sover, så när som på tre torghandlare och en herre som spatserar i vår riktning.

Gårdagens valresultat: 39,4 procent av Sjöboborna röstade på SD i riksdagsvalet.

Herren tittar nyfiket på mig, min kollega och TV4:s team som också är på plats för att rapportera från Sverigedemokraternas starkaste fäste. Han har en SD-keps på huvudet och en cigg i mungipan.

TV4 frågar först. Herren nickar och ställer sig framför kameran. Under tiden funderar jag på valrörelsen, mandatperioden, mitt liv i det som numera kallas för SD-land.

Några förståsigpåare har pekat på klassklyftor, några har pekat på utbildning. Landsbygd, missnöje, invandring. Segregation, media, elitism. Med mera.

Ingen har sagt att allting kanske stämmer; att det finns flera anledningar att rösta på SD.

En av de på förhand populäraste förklaringarna var att folk inte vet vad de röstar på. De förstår inte vad partiet egentligen vill göra. Som att sänka abortgränsen.

Eller förstår de det. Var femte borgerlig väljare vill till exempel begränsa vinsterna i välfärden, men röstar blått ändå.

Ingen håller med sitt parti om allt: högersosse – vänstersosse, liksom.

Så resonerade säkert den tredjedel av mina skolkamrater som växte upp och kom att rösta på SD. Jag såg tendenser redan på högstadiet. Det intressanta, så här i efterhand, var att killarna vars åsikter lutade åt det som i dag kan räknas som sverigedemokratiskt var stridbara.

De tog varje chans att debattera invandring. Och när de blev kallade för rasister debatterade de ännu mer.

Jag kunde inte sätta ord på det då, men det blir kristallklart nu: SD är en folkrörelse. Partiet var först att fokusera på migrationen – vår tids stora fråga jämte klimatet – och mobiliserade sina anhängare.

Anhängarna tog debatten överallt: vid köksborden, på arbetsplatserna, online.

Hur många sosseväljare gick runt till alla de kände och argumenterade för att Sverige behöver en ”familjevecka”?

I Sjöbo och i stora delar av Skåne har SD varit på varenda större offentlig tillställning. Marknader, stadsfestivaler, torgdagar. Pratat med människor. Ni som inte bor i Skåne vet åtminstone hur det har sett ut på nätet. Vilka har synts och hörts?

Alla SD-väljare jag har samtalat med, under hela mitt liv och i synnerhet under valrörelsen, säger samma sak: partiet har, enligt dem, den bästa politiken.

De har inte röstat av gammal vana, de har gjort aktiva val. Det går inte att omyndigförklara 17,53 procent av befolkningen.

Men det går att ställa frågor. När herren i SD-keps är klar med TV4 går han fram till oss. Jag undrar varför han röstade som han gjorde och svaret kommer blixtsnabbt.

– Jag vill skicka hem de jävla aporna.


Flest SD-väljare i Stockholm

Skånska valkretsar i all ära, men flest antal SD-anhängare återfinns i huvudstaden. I riksdagsvalkrets Stockholms län röstade drygt 124 000 personer på Sverigedemokraterna.

Det är en ökning med 50 000 röster, jämfört med riksdagsvalet 2014. Eller en ökning med sex gånger som många människor som bor i Sjöbo tätort, om ni så vill.

Publisert:

LÄS VIDARE