Oisín Cantwell

Därför är skolmorden terrorism – men inte Ikea-morden

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Varför beskrev du inte morden på Ikea som terrorism?”.

Den frågan har hundratals läsare ställt i mejl sedan jag för några dagar sedan skrev att Trollhättan bör betraktas som ett terrorbrott.

Kritiken är rimlig, så låt mig försöka pröva ett ämne där inga enkla svar finns.

Vad är terrorism? Räck upp handen, den som vet.

Den som i den enes ögon är politisk mördare är i den andres en frihetskämpe. PKK gick i västvärlden från att vara kurdiska avskum till att bli hjältar i kampen mot IS. ANC var enligt USA en terroristorganisation fram till 2008. Några år senare dog Nelson Mandela som en hel världs humanistiska mysfarfar.

Det finns ingen internationellt vedertagen definition på vad denna brottslighet handlar om och svensk lag anstränger sig inte för att bringa ordning i förvirringen.

Att jag anser att Anton Lundin Pettersson begick ett terrorbrott beror dels på att han gick till angrepp mot en av samhällets viktigaste institutioner, skolan. Dels på att morden var rasistiska.

Dessa mord har skapat skräck. Skräck hos människor som redan är utsatta för att deras hudfärg inte är vit. Skräck hos föräldrar som har barn i skolåldern. Skräck hos elever runt om i landet.

Lundin Pettersson bedrev politik. Han har skrivit in sig i en tradition av högerextremister som begår mord av ideologiska skäl. En ensamvarg, men inte ensam om sina åsikter.

Och Ikea? Det går, som Aftonbladets chefredaktör Jan Helin gjorde i en text i går, att argumentera för att Abraham Ukbagabirs mord ska ses som hatbrott. Han har sagt att han attackerade kvinnan och hennes son för att de såg svenska ut.

Mannen har även förklarat att morden var en hämnd på Sverige för att han fick avslag på sin asylansökan.

Uppfattningen att dubbelmordet är ett terrordåd är mot denna bakgrund inte obegriplig.

Men det finns en avgörande skillnad mellan Ikea och Trollhättan. Det finns ingen krets kristna eritreaner som anser att mord är ett legitimt svar på avslagen asylansökan.

Ideologi saknas. Vita, svenska medborgare behöver inte frukta att bli mördade av detta skäl.

Jag tycker att min avvägning var korrekt. Men ämnet är sannerligen inte okomplicerat.

Publisert: