Säpos inkompetens är allvarlig

KOLUMNISTER

Vita, heterosexuella toppolitiker med penis tillhör inte samhällets svaga.

Att säkerhetspolisen inte begriper detta grundläggande faktum är beklämmande.

Jag har i min mejlkorg sett att en vanligt förekommande tankefigur bland människor med sverigedemokratiska sympatier är att lagen inte skyddar den grupp de anser vara svenskar.

Att det är fritt fram att förfölja och diskriminera vita människor som är födda i detta land och har namn som Svensson.

De har fel. Sant är för all del att de i regel inte omfattas av lagar som hets mot folkgrupp och olaga diskriminering, lagar som har kommit till för att skydda minoriteter och svaga grupper i samhället.

Men det finns bestämmelser om förtal, hot och annat, lagar som stödjer oss alla.

Att människor som inte har studerat juridik inte begriper varför vissa grupper inte omfattas av alla lagar är en sak, att Säpo inte heller gör det är någonting helt annat.

Olaga diskriminering är en lag som är till för utsatta grupper. Etnicitet, funktionshinder, kön, sexuell läggning, ålder, könsöverskridande identitet eller uttryck samt religion eller annan trosuppfattning är de områden som omfattas.

Som ni märker är det svårt att få in en vit man med betydande makt i denna lag. Det är ingen slump. Vita män med betydande makt tillhör nämligen inte de mest utsatta grupperna, för att uttrycka det diplomatiskt.

Något snille på Säpo har sett annorlunda på saken och upprättat en anmälan om att Ekeroth utsattes för brott då han slängdes ut från krogen.

"När en polis eller en polismyndighet får reda på en misstanke om brott så är den skyldig att upprätta en anmälan", som säkerhetspolisens kommunikationschef Mark Vadasz högtidligt förklarade.

Sedan inledde åklagare Ronnie Jacobsson förundersökning om olaga diskriminering och lyckades med konststycket att missförstå lagen till 100 procent.

Åklagaren hade fått för sig att en person som uppbär "allmänt uppdrag" kan utsättas för detta brott, men i lagen står det att dessa personer, precis som näringsidkare, kan göra sig skyldiga till olaga diskriminering.

I dag har Jacobsson backat. Han var stressad. Även åklagare är människor och människor begår misstag. Det är inte hela världen, även om det är en smula märkligt att den grundläggande tanken med denna lag inte sitter i ryggmärgen.

Betydligt mer oroande är att vi tycks ha en säkerhetspolis som inte begriper vilka grupper som är svaga i samhället.

Den bristen på kompetens är allvarlig.

ARTIKELN HANDLAR OM