Mejla

Lena Mellin

Så bra var partiledarna

Publicerad:
Uppdaterad:
Precis innan debatten drog igång.
Foto: Urban Andersson
Precis innan debatten drog igång.

KOLUMNISTER

Aftonbladets Lena Mellin sätter på partiledarnas insats i debatten.

Jonas Sjöstedt (V)

Alltid påläst. För oftast in någon tanke som de andra debattörerna inte tagit upp. Men det där med att ”leka affär” med välfärden börjar bli lite nött. Även om det är argument som Sjöstedt vet går hem.

Stefan Löfven (S)

Hade inte sin allra bästa dag, verkade vara lite oförberedd på attackerna från alliansen. Men han fick gott om tid att tala om sin egen politik och slog fast att ”de nya moderaterna blivit de nöjda”. ”Jag hatar arbetslöshet” kan bli en klassiker.

Åsa Romson (MP)

Kom inte riktigt in i matchen. Plus i kanten för att hon var den första, och enda, som tog upp jämställdhetsfrågorna när hon pratade om högpresterande flickor. Fick in en femetta på Lööf om sjuklönen.

Göran Hägglund (KD)

Hägglund fick spela magister och orientera tittarna om läget på olika områden. Dock hade det ibland satsats 67 miljarder mer på vården sedan 2006, vid andra tillfällen 30 miljarder. Inte så KD-inriktat kanske.

Annie Lööf (C)

Lööf var lyckligt på Twitter efter debatten och det är begripligt. Hon tog för sig, fick in ”landsbygden”, ”hela landet” och småföretag i nästan varje inlägg. Visade stor medkänsla med brottsoffer. Attackerade Löfven och Åkesson.

Jan Björklund (FP)

Normalt brukar Björklund briljera i debatter. I går stod han inte i centrum. Roligt när han tillrättavisade Romson för MP:s skattehöjningar på transporter och Löfven för bristande insikt om tillståndet i vård-Sverige.

Fredrik Reinfeldt (M)

Efter förra partiledardebatten i SvT fick Reinfeldt kritik för att han verkade frånvarande. I går var det tvärtom, statsministern var i toppform och grundligt påläst. Löfven överöstes av en skur av frågor som han sällan kunde svara på.

Jimmie Åkesson (SD)

Sin vana otrogen talade SD-ledaren inte särskilt mycket om invandring. Däremot sitter landets vårdanställda i en ”makaber” sits, enligt Åkesson. Alla håller kanske inte med. Kom inte riktigt in i debatten.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN