Mejla

Lena Mellin

”Han lever i ett parallellt universum”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Gustav Kasselstrand, ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, tycks leva i ett parallellt universum.

Där är Sveriges suveränitet hotad, ingen går säker och skattepengar skänks bort till utländska intressen.

Vi kan börja så här. Sverige står inte inför ett krigshot, ingen främmande nation hotar, såvitt bekant, att invadera oss. Fler människor upplever att de är trygga i sin vardag. Skattepengar skänks inte bort till utländska intressen om man inte menar biståndet som ofta kanaliseras via internationella organisationer.

Så ser det ut om man gillar det där med sanning. Och det påstod SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand att han gör när han talade på Sverigedemokraternas landsdagar som avslutades i går.

Men Gustav Kasselstrand är antingen otroligt naiv, förledd eller har svårt att ta till sig fakta som han inte gillar. På annat sätt går det inte att tolka det, för att uttrycka sig positivt, offensiva talet.

Medan partiledaren Jimmie Åkesson tonat ner det nationella inslaget i sin retorik, för att han vet att det stöter bort, så är Kasselstrand hans raka motsats. Här blommar nationalismen på ett sätt som det knappast gjort sedan 1930-talet.

Enligt Kasselstrand är SDU inte som andra ungdomsförbund och det är lätt att hålla med om. Det enda SDU:arna drömmer om är att ”leva våra liv i nationalstaten Sverige”.

Det delas exempelvis inte av en av hans företrädare, Erik Almqvist, som utvandrat till Ungern. Det kan även finnas andra som också tycker att det finns ett liv utanför territorialvattengränsen.

Kasselstrand beskrev också invandringen som ett 40-årigt experiment och att ”inget som våra förfäder utvecklat under vår tusenåriga historia går säkert”.

Ursäkta mig, den som tror att människor började invandra till Sverige för fyra årtionden sedan vet absolut ingenting om vår historia. Jag säger bara italienska stallknektar på 1500-talet, vallonska järnspecialister på 1600-talet, hansatyskar under medeltiden, finnar på 1500-talet, franska konstnärer och filosofer under 1700-talet.

Historiskt är det snarare utvandringen som varit ett problem. Över en miljon människor lämnade Sverige runt förra sekelskiftet för att de inte upplevde att de hade en framtid här. Det var ett problem som vi sannolikt fortfarande lider av eftersom det var människor med framåtanda som drog.

Men det Kasselstrand, och andra ultrakonservativa på högerkanten, försöker säga är att historien ska frysas på en punkt som de tycker är den korrekta. Det är både historielöst och korkat.

Lika historielöst är det av Gustav Kasselstrand att tala om ”vår fråntagna självständighet, den som våra förfäder offrade sina liv för”. De flesta krig Sverige varit inblandat i är anfallskrig. Vi har velat att andra länders självständighet ska beskäras och deras arealer inkorporeras i den svenska nationen. Eller hur, Kasselstrand?

Han påstår också att de flesta av dem som söker asyl inte har skyddsbehov. ”De andra har jag inget problem med." Men för att ta 2010 som exempel sökte 29 648 personer asyl. 16 220 fick det under samma år (efter ibland ganska långdragna processer).

Vad det gäller EU är både moderpartiet och SDU starkt kritiska till medlemskapet. Men att som Gustav Kasselstrand hävda att Fredrik Reinfeldt ”skickar svenska folkets pengar till utländska intressen” är ett rent falsarium.

Medlemsavgiften till EU är hög, det ska erkännas. Men tillträdet till den marknaden för svensk export är avgörande. Av Sveriges tio största mottagare av export finns åtta i EU.

Efter talet ville inte Jimmie Åkesson rikta någon kritik mot Gustav Kasselstrand. Kanske för att SDU fyller samma funktion för SD som hatsajten Avpixlat. De företräder det som Sverigedemokraterna inte vill stå för officiellt.

Bekvämt för Jimmie Åkesson. Eller hur.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin