Aftonbladet

Männen skjuter och kvinnorna mördas

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sydafrika sörjer sin nationalidol, idrottsvärlden en fallen hjälte. Nu står Oscar ”Bladerunner” Pistorius anklagad för mord och det beskrivs som en ”Alla hjärtans dag-tragedi”.

Just det, och så fanns det visst ett offer också.

Har ni sett hur sjukt SEXIG hon var?

När hon levde alltså.

Flickvännen Reeva Steenkamps lik hade knappt kallnat på bårhuset i Pretoria när den brittiska tidningen The Sun i går tyckte att det var en bra idé att köra hennes bikinibilder på sin förstasida.

Brittisk kvällspress är visserligen ett kapitel för sig, men det var inte heller särskilt smakfullt att denna tidnings sportredaktion snabbt lade till att hon ”listats på Topp 100 av magasinet FHM:s rankning”.

Som om till och med en kvinna som precis dödats med fyra skott, ett i huvudet, ska behöva få kommentarer om sitt utseende.

Det var ingen hemlighet att Oscar Pistorius är vapentokig: Han har i intervjuer berättat om sin 9 millimeters handpistol, om maskingeväret i sovrummet och basebollträet han skulle försvara sig med.

Mot vad? Pistorius oroade sig mycket för inbrottstjuvar i sitt superövervakade hem.

Fast var det någon som hade anledning att vara rädd, så var det Reeva Steenkamp.

I Sydafrika skjuts nämligen fler kvinnor till döds än någon annanstans, undantaget krigsländer. Och precis som i USA är det främst männen som äger revolvrarna och som använder dem. Var åttonde timme blir en sydafrikansk kvinna mördad, ofta av sin partner och hans handeldvapen. Runt om i världen förekommer skjutvapen i våldtäkter, eller för att kontrollera fruar och sambors bakom stängda dörrar. Man har inte bara en pistol för att känna trygghet, utan också för att demonstrera makt och manlighet.

I går målade medierna upp bilden av det våldsamma Sydafrika, där var och varannan människa beväpnar sig av skräck.

I själva verket har kriminaliteten minskat de senaste tio åren. Och det är större risk att ett vapen i byrålådan i slutänden riktas mot någon inom familjen, än mot inkräktare.

Vi vet inte exakt vad som hände i Oscar Pistorius hem den där natten – själv nekar han till mordanklagelserna.

Men oavsett om han är skyldig eller ej, så var det ingen slump att det var han som höll i vapnet. Och inte hon.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN