Mejla

Oisín Cantwell

Låt oss vänta med att utkräva ansvar

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Polisjakt slutar med tragisk död, varefter polisen omedelbart pekas ut som i princip varande mördare.

Kan vi inte vänta med omdömen och slutsatser tills vi vet vad som har hänt?

Det enda vi med säkerhet kan säga är att två misstänkta bensintjuvar i natt jagades av polis, störtade från en bro och avled.

I tidningar, radio och tv har denna tragiska händelse under natten och morgonen skildrats med ett betydande mått av förvirring.

Något mediahus hävdar att polisen beordrade att bron skulle öppnas, ett annat att den skulle stängas och ett tredje lyckades under någon timme med konststycket att i en och samma artikel påstå båda dessa saker.

All denna motsägelsefullhet har inte hindrat att den sedvanliga debatten om polisiär omdömeslöshet under biljakter redan har brutit ut.

Givet att ansvar utkrävs

Det är en diskussion som jag inte tänker delta i förrän händelseförloppet har klarnat. Andra sköter ändå den saken med tillräcklig effektivitet.

Låt mig i stället försöka resonera kring det vi faktiskt redan kan ha en något så när välgrundad uppfattning om.

Det som händer nu är att riksenheten för polismål inleder en utredning. Det är utmärkt. Om, jag säger om, polisen har brutit mot lagar så ska givetvis ansvar utkrävas. Om det så är för tjänstefel, vållande till annans död eller något annat brott.

Vad vi i övrigt kan säga är följande:

Det måste finnas en misstanke om brott för att polisen över huvud taget ska ha rätt att ta upp jakten, vilket det i detta fall tveklöst fanns.

Så här brott klaras upp

De må låta futtigt att inleda ett förföljande av bensintjuvar, men all polisiär erfarenhet visar att grövre kriminalitet ofta rullas upp då sådana stoppas. Stöldgods, rånutrustning, narkotikapartier, allt möjligt har hittats i bilar. Brott har klarats upp som annars troligen skulle förbli olösta. 

Polisen har dessutom att följa en proportionalitetsprincip under biljakter. Trippelmördare jagas med större energi än snattare. Hänsyn ska tas till medtrafikanternas säkerhet. Och så vidare.

Hur det ligger till med dessa omständigheter i detta fall överlåter jag till internutredarna att avgöra.

Välbekant dramaturgi

Det finns hur som helst ingen anledning att förvånas över att ett drev gentemot polisen redan har inletts i kommentarsfält och bland vissa proffstyckare. Så ser nämligen dramaturgin alltid ut.

Minns till exempel då en 22-årig mc-förare dödskraschade i Stockholm för något år sedan efter en vansinnesfärd. Det fanns för all del anledning att fråga sig varför en civil polisbil utan blåljus och sirener öste på i över 200 kilometer i timmen, men då TV 4:s Kalla Fakta tog upp fallet nämndes motorcyklistens ansvar endast i förbigående.

Det var mycket tacksammare att ge sig på polisen den gången, det är mycket tacksammare att ge sig på polisen denna gång.

Poliser tappar omdömet ibland

Jag säger sannerligen inte att polisen alltid gör rätt. Det finns poliser som tappar omdömet. Som kör bil mediokert. Som drabbas av kortslutningar under biljakter.

Men det sker tusentals blåljuskörningar i höga farter varje år utan att någon dör.

Nattens jakt slutade dessvärre med en katastrof. Möjligen bär polisen en skuld för detta. Möjligen var det bara dumt att köra igenom en bom som spärrade en bro.

Låt oss vänta med domen. 

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN