Mejla

Johanne Hildebrandt

Ungarna är smarta – så låt dem rösta

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Läs Johanne Hildebrandts krönika

I ett avsnitt av tv-serien ”Vita huset” hamnar kommunikationschefen Toby Ziegler i en diskussion med några besökande barn som kräver rösträtt.

– Det är vi som får ta konsekvenserna av era handlingar.

Barn skulle aldrig rösta på politiker som förstör miljön och ger oss skulder, förklarade en brådmogen yngling. De goda människorna i tv-serien lyssnade på barnen, presidenten höll med om att det var hemskt att de skulle drabbas av budgetunderskottet och att rösträtt för barn kanske inte var så dumt.

Nu kan vän av ordning, framför allt föräldrar, påpeka att det vore vansinnigt att släppa fram en unge till val-urnorna eftersom de är lätta att muta. Lova dem en glass eller ett dataspel så röstar de på Spindelmannen.

Men vuxna väljare beter sig på exakt samma sätt, släng åt dem en skattesänkning så gör de vad som helst, oavsett påstådd ideologi.

Ungar är visserligen ganska lynniga och opålitliga, särskilt när de ska städa. Å andra sidan sa man samma saker om kvinnor förr i tiden, de ansågs hysteriska och klent begåvade och oförmögna att rösta. Först den 24 maj 1924 fick Sverige rösträtt för kvinnor, vilket var sist i Norden.

I dag är drygt två miljoner svenskar under 18 år och saknar därmed rösträtt och politisk makt över det samhälle de lever i. Tänk om de kunde påverka politiken, då hade det minsann satsats på skolor och barnomsorg. Mobbning hade verkligen tagits på allvar av politiker som skulle slå knut på sig själva inför denna unga väljarkår.

De unga skulle också se till att de fick juridiska ombud som tillvaratog deras rättigheter under vårdnadstvister, när sårade och förbittrade föräldrar slogs om rätten att umgås med dem. Rösträtt gör att barn slipper känna sig som maktlösa husdjur i väntan på att bli vuxna utan i stället får rättigheter, möjlighet att påverka och därmed lär sig ta ansvar för det samhälle de lever i.

Okej, deras hjärnor är förvisso inte helt mogna, men det verkar en del vuxnas inte heller vara, och de är betydligt bättre på ny teknik och sociala medier än normalsvensken. Duktiga på att arbeta är de också de små liven, i dagens DN står det att på 1800-talet var 5,5 procent av alla arbetare barn under 14 år, medan resten slet på föräldrarnas gård.

Ungar är underskattade, och ofta mycket mer förståndigare än vuxna, därför borde rösträtten åtminstone sänkas till 14 år.

Av: 

Johanne Hildebrandt

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johanne Hildebrandt