Varför inte satsa på en Bengt, 63?

KOLUMNISTER

Fiffel och båg. Ingen koll. Inga frågor alls. Det handlar om sju miljarder per år, men Sveriges Kommuner och Landsting litar fullt ut på att läkare och landsting inte fuskar. Att man inte fifflar med sina fakturor. Att man är ärlig och rättskaffens.

Att man gör rätt för sig.

Men så godtrogen skulle Bengt, 63, aldrig vara. Kassören i min bostadsrättsförening skulle för det första fatta att han hade med andras pengar att göra. Sedan skulle han ställa frågor. Ifrågasätta. Kontrollera. Han skulle vara ett ”pain in the ass”.

Och han skulle inte ge sig förrän allt blev rätt.

Den här veckan har det varit flera avslöjanden om hur läkare och landsting har fifflat med sina fakturor. Som de sedan med oförväget hjärta har skickat iväg till oss som betalar skatt. Privatläkare har sänt räkningar till landstinget för jobb som de aldrig har gjort. Och landstingen har debiterat varandra hundratusentals kronor för operationer som man inte har utfört.

Exempel: Karolinska sjukhuset i Solna fakturerade Centralsjukhuset i Karlstad 53?000 kronor för en operation som aldrig blev av. Och Akademiska sjukhuset i Uppsala tog betalt för två bröstoperationer, men man utförde bara en.

Hur stort fusket är? Ingen vet. Sveriges Kommuner och Landsting har inte en susning. Man vet inte hur stor del av de sju miljarderna som är belagt med fusk. Handläggaren Hasse Knutsson säger till Dagens Nyheter: ”Det finns ingen granskning av hur mycket fel det blir.”

Hallå, vårdjätten Sveriges Kommuner och Landsting. Varför inte satsa på en Bengt, 63? En kassör som har koll på utgifterna.

El. Vatten. Värme. Räntor. Försäkringar, istappar, sopor och reparationer. Bengt, 63, har sänkt kostnaderna i vårt hus med 40–50 procent. Hans arbetsmetod är terror. Han mejlar och tjatar:

”Jag ifrågasätter Stockholm Vattens avläsning av mätaren 2007.”

”Vi begär nu återbetalning av den förhöjt beräknade nyttoavgiften med 12? 060:–.”

”Hur kan vattenförbrukningen vara så hög när tre lägenheter står tomma?”

Och när en faktura luktar surt vatten är kassören Bengt, 63, inte dummare än att han skriver: ”Jag bestrider fakturan.”

Och så fantasifulla kan Sveriges Kommuner och Landsting också vara.

ARTIKELN HANDLAR OM