Mejla

Lena Mellin

Begåvad – men bara i slutna rum

KOLUMNISTER

”Den har bidragit till att Socialdemokraterna framstått som ett gäng gnällspikar”

När han pratar med amerikanska diplomater är Urban Ahlin en briljant politisk analytiker.

Synd att han inte visar det vid andra tillfällen också.

I dag kommer Urban Ahlin med stor sannolikhet att sitta i riksdagens andrakammarsal. Han är nämligen inte bara sitt partis utrikespolitiske talesman utan också ordförande i Skaraborgs partidistrikt.

I den egenskapen kan han inte gärna missa förtroenderådet i dag, där en valberedning ska tillsättas och där man också ska diskutera orsakerna till valförlusten.

Men det skulle förvåna mycket om Urban Ahlin begärde ordet för att säga att en av förklaringarna till det sviktande väljarstödet var att Socialdemokraterna inte hade någon politik.

Många skulle i så fall börja kippa efter andan och treva efter näsduken.

Men det var det han sade till personalen på den amerikanska ambassaden i Stockholm. Enligt ett Wikileaksdokument sade Ahlin att det var Moderaterna som hade ett program.

– Men allt vi (oppositionen) gör är att säga nej.

Ännu mer förvånande skulle det vara om Ahlin gick upp i talarstolen för att säga sitt hjärtas mening om sitt partis hantering av frågan om svensk trupp i Afghanistan.

Inte för att han inte har åsikter. Det har han.

Utan för att åsikterna är kontroversiella, kanske till och med alltför kontroversiella, för Ahlins eget parti,

Tack vare en rapport från USA:s förre Stockholmsambassadör Michael Wood vet vi vad Urban Ahlin egentligen tycker. Eller i alla fall hur Wood och hans medarbetare uppfattade Ahlin under ett möte den 14 november 2007.

– Om vi satt i regering skulle vi självklart stödja en utökning av truppen, sade Ahlin enligt Wood.

Det var visserligen även den officiella S-linjen då. Men att påstå att partiledningen betonade den vore att ta i. I stället fokuserade man på truppens effektivitet, uträttade den något eller inte?

I sina samtal med den amerikanska ambassadpersonalen gör Urban Ahlin fler träffsäkra iakttagelser av sitt parti som vore värda att diskutera vid dagens möte i riksdagshuset.

Bland annat säger han att nu när partiet befinner sig i opposition är självklart allt regeringen gör fel.

Det är inte utan att man märkt av den, i högsta grad antiintellektuella, hållningen. Den har bidragit till att Socialdemokraterna framstått som ett gäng gnällspikar som bara kan klaga men inte har något eget alternativ.

Urban Ahlin är en begåvad politisk analytiker. Det visar han i de hemliga samtalen med den amerikanska ambassadens personal.

Synd att han inte uttrycker sig lika rakt, och lika intressant, offentligt. Det skulle liva upp debatten. Inte bara inom socialdemokratin.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin