Han vill kunna läsa dina mejl

KOLUMNISTER

men Säpo säger nej till försvarsministerns förslag om avlyssning

Foto: vill kolla allt Försvarsminister Mikael Odenberg (m) vill att försvaret ska få rätt att kolla alla sms, alla telefonsamtal och alla e-mejl som passerar Sveriges gränser. Oavsett om avsändaren är misstänkt för något brott eller inte.

Storebror är här.

På fullt allvar vill försvarsminister Mikael Odenberg (m) att staten ska få lyssna på dina telefonsamtal, läsa dina sms och din e-post.

En djup konflikt skakar regeringen. På ena sidan står försvarsdepartementet med Mikael Odenberg (m) i spetsen. På andra sidan justitiedepartementet lett av Beatrice Ask (m).

Tystnaden i regeringskansliet om det integritetskränkande förslaget är i det närmaste kompakt. ”Beredning pågår” är den utförligaste kommentaren.

Men det handlar bland annat om att ge Försvarets radioanstalt, FRA, rätt att i stor skala avlyssna svenska folket.

Mikael Odenbergs företrädare Leni Björklund (s) försökte redan för två år sedan ge FRA, försvarets topphemliga spionavlyssningscentral, rätt att spionera på medborgarna. Utan misstanke om att de begått brott.

Allt ska kunna avlyssnas

Alla telefonsamtal, fax, sms och e-post som passerar Sveriges gränser ska kunna avlyssnas och läsas i jakten på eventuella ”yttre hot”.

Hotet behöver inte vara ett hot, det räcker om det kan tänkas bli det. Och det kan handla om nästan vad som helst; terrorism, elavbrott, internationell brottslighet eller flyktingströmmar.

Efter massiv kritik tvingades Björklund att stoppa förslaget i byrålådan. Där hittade Mikael Odenberg det och strax före jul skickade han ut i stort sett samma förslag på remiss – bland annat till justitiedepartementet.

De säger nej. Delar av förslaget kallas till och med ”helt främmande för vårt statsskick”.

Säpo: ”En kränkning”

Men det är inte bara det moderatledda justitiedepartementet som säger nej. Det gör även riksdagsledamoten Henrik von Sydow (m) som uppmanar partikamraten att slänga det i papperskorgen.

Även justitiekanslern och förre Säpochefen Anders Eriksson, nu chef för Registernämnden, är kritiska liksom säkerhetspolisen.

Säpo, som möjligen för att retas med hemlighetsmakeriet i regeringskansliet, har lagt ut sitt remissvar på hemsidan. Där skriver de att ”det är således fråga om en massiv telefonavlyssning och förslaget innebär en kränkning av enskilds integritet som vida överstiger den kränkning som förslaget om buggning och preventiva tvångsmedel sammantaget innebär”. Ord och inga visor.

Största möjliga tystnad

I dag kan ingen svara på när förslaget blir klart. Inte heller hur tidtabellen ser ut.

Det enda som står fullständigt klart är att regeringen med försvarsminister Mikael Odenberg (m) i spetsen i största möjliga tystnad vill genomföra ett förslag som inte ens George Orwell i sin skräckvision av framtiden, 1984, kunde föreställa sig.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM