Jan Guillou

Därför är det som Lena och Ulf har gjort så förfärligt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kring andra världskriget var den svenska högern ett värn mot nazister, eftersom överklassen aldrig skulle sänka sig till dessa gautbusars människosyn. Men Lena och Ulf sviker alla anständiga ideal när de torgför sina SD-osande vulgariteter i Dagens Nyheter.
Kring andra världskriget var den svenska högern ett värn mot nazister, eftersom överklassen aldrig skulle sänka sig till dessa gautbusars människosyn. Men Lena och Ulf sviker alla anständiga ideal när de torgför sina SD-osande vulgariteter i Dagens Nyheter.

Skammen ligger som tårgas över Oscars församling på Östermalm i Stockholm. ­Sverigedemokraterna har stuckit upp trynet också här där ­Moderaterna alltid haft egen majo­ritet. I senaste valet kom SD från ­ingenstans upp till 7 procent i vår församling. Och Moderaterna gick ner 7 procent. Såssarna ligger stabilt kring 5 procent, så det var inte ­därifrån de nya SD-rösterna kom.

Redan siffrorna i sig är skakande. Men desto värre blev det när Ulf Adelsohn och Lena Adelsohn ­Liljeroth kom ut i ett sensationellt reportage av Björn af Kleen i DN och framstod som minst sagt för­stående för några centrala föreställningar i SD:s propaganda:

Medierna förtiger medvetet brott som begås av muslimer, ”testosteronstinna” nyanlända muslimer skapar oro bland svenska kvinnor, i muslimernas kultur är en ensam kvinna på stan lovligt byte, på grund av mediernas förtigande får man då och då konsultera hatsajten Avpixlat för att se vad som hänt, så fort man säger något i det här landet riskerar man att stämplas som rasist samt är ”den allmänna uppfattningen” allt det ovan uppräknade.

Det är fruktansvärt att Lena och Ulf, som jag tillåter mig att kalla dem, vi är ju ändå grannar, väluppfostrade, djurgårdare och bekanta, torgför dessa vulgariteter. Däri ligger ­också en skam för vår invandrar­täta stadsdel. Det är inte tillåtet för gammeldags högermänniskor att ­låta så, jag återkommer till varför.

Det känns närmast genant att ­behöva bemöta Lenas och Ulfs dumheter i DN (där alla citat är godkända i efterhand och snarare mildrade än överdrivna).

Men ett djupt andetag först. Sedan tar vi det helt kort:

Någon förtigandekonspiration existerar inte inom medierna. Vi är alltför många professionella som skulle ha känt till den saken. Medieforskningen har inte heller kunnat finna minsta belägg.

Att ”testosteronstinna” unga muslimska män skulle skapa oro bland svenska kvinnor är bara ett svår­bevisat cirkelresonemang. Föreställningen att dessa unga män kommer från ”kulturer” där ensamma kvinnor på gatan vore lovligt byte är ­totalt bakvänd. Tvärtom skulle de unga männen inte bli långlivade i sina gamla hemländer om de ­praktiserade sådan kvinnosyn.

Avpixlat är inget korrektiv till pressetiska medier. Avpixlat är en SD-sajt som drivs av föreställningen att mindretalet brott som begås av män med muslimska namn borde få merparten av all publicitet.

Att hänvisa till ”den allmänna uppfattningen” som källa är återigen cirkelresonemang och därtill fegt. Till detta kommer den absurda ­föreställningen att människor som flyr för livet från islamistisk terror skulle vara särskilt begivna på ­islamistisk terror. Och inte minst Ulf själv utgör ett levande bevis på att man kan säga praktiskt taget vadsomhelst ”i det här landet” utan att ­kallas rasist.

Ungefär så, i all korthet.

Nu till frågan om högerskandalen. Högerpartiets dilemma har länge varit att man på sin höjd företräder en procent av befolkningen, det vill säga den traditionella överklassen. Hur går man då till väga för att kamma hem tjugo procent av rösterna?

Den gamla metoden var att skapa ett snobbvärde kring högern, en doft från de fina salongerna. Att rösta ­höger var lite fint, nästan som om man själv vore överklass.

Lena och Ulf kommer från den ­högertraditionen. Dessutom kan de själva, till skillnad från det överväldigande flertalet som röstar höger, räknas som överklass.

Det kunde inte Fredrik Reinfeldt. Däri avvek han från de flesta av sina företrädare på partiledarposten. Han inte ens låtsades. Han var en sorts modernare högerliberal, närmade sig den politiska mitten, tonade ner överklassvurmandet inom partiet och förbjöd pärlhalsband på partistämmorna. Naturligtvis retade det upp de mer konservativa (”gammelhögern”) inom partiet. Lena och Ulf hör till de uppretade. Särskilt efter Reinfeldts rättframt otaktiska tal om att öppna våra hjärtan.

Men det ursäktar dem sannerligen inte när de sviker sina gamla överklassideal, allt det där om anständighet, hänsynstagande, vidsynthet och respekt för andra.

Ett avgörande skäl till att nazisterna aldrig fick fotfäste i Sverige i tiden kring andra världskriget var att den dåvarande överklasshögern inte kunde drömma om att sänka sig ner till dessa gatubusars människosyn. Den svenska högern, med alla sina mer eller mindre bisarra ojämlikhetsideal, var ett värn mot svensk nazism.

Röstsiffrorna i den tidens tre riksdagsval talar sitt tydliga språk.

Det förfärliga som Lena och Ulf nu gjort är att de brutit mot den ­respektabla högertraditionen. ­Magdalena Ribbing tycker att de ­betett sig rysligt opassande, kan jag försäkra.

Det anstår inte vare sig nya eller gamla moderater att på minsta vis sanktionera järnrörsviftande muslimhatare. Kriget mot terrorismen måste nämligen vinnas med demokratiska ideal. Inte deras motsats.

För övrigt anser jag att ...

... ”Rapports” metod att tilltala sin miljonpublik i singularis med ”du” är mer än lovligt korkad. Skulle ensamtittarna ­eljest bli kränkta? ­Singularis majestatis?

… varje svensk och varje europé kan vidta en omedelbar åtgärd mot terrorismen. Nämligen att vända ryggen åt SD och liknande partier. De har ju samma strategiska mål som ”Islamiska staten”, att skapa oöverstigligt hat mellan majoriteten och den muslimska minoriteten. Just det hatet är terrorismens viktigaste bränsle.

Publisert: