Nysvenskarna slängs ut på godtyckliga grunder

KOLUMNISTER

Det kom ett mejl: ”Låt vår Ramos stanna i Sverige”. Bilderna visar en glad ung man som hjälper till att ­vagga en bebis, som lagar mat, som vandrar i naturen med ett barn på axlarna. En glad ung man - som utvisas om 19 dagar. Vi journalister är en cynisk sort. Historien låter ömkansvärd, men vad händer om man skrapar på ytan? Har killen ljugit om ett brott i sitt förflutna?

Sanningen är värre. Det är inte Ramos utan hans arbets­givare som gjort en tabbe. Denne missade att annonsera ut Ramos jobb via Arbetsförmedlingen. Många av oss får jobb via kontakter och Ramos hade tidigare arbetat på mannens restaurang. Inga ­konstigheter. Men reglerna kring arbetstillstånd är nitiska in absurdum så för detta ska Ramos straffas - och straffas hårt.

Men historien blir värre. Ramos är inte ett enstaka rättshaveri.

Av en slump släpper den liberala tankesmedjan ­Timbro i dag en rapport där författaren har gått igenom 300 liknande fall. I ”Männi­skorna mellan stolarna” ­berättas om en amerikansk kvinna som utvisades eftersom hon tjänade 12 000 kronor i månaden. Gränsen ­ligger på 13 000. Kvinnan ­hade gått ner i arbetstid för att ­lära sig svenska.

En thailändsk man utvisades för att hans lön var 38 kronor lägre än kollektiv­avtalet. En hel familj riskerar utvisning för att fadern tjänat 180 kr för lite i månaden. Under mindre än ett halvår.

Jag kommer att tänka på vogonerna, universums byråkratmonster i ”Liftarens guide till galaxen”. Är det möjligt att jordinvånare med hjärta och hjärna skapat dessa regler?

Bland Timbros förslag finns att löntagaren inte bör tjäna mindre än den tiondel som har lägst lön inom ­yrket. Jag skulle vilja gå ett liberalt steg längre: så länge man bevisligen kan försörja sig ska staten inte lägga sig i lönenivåerna. Alla vill inte göra karriär och en ensamstående ung person i en etta på landsbygden behöver ­inte samma lön som en ­förälder i storstaden.

Låt oss sätta Migrationsverket under lupp innan fler nysvenskar slängs ut på godtyckliga grunder. Ett system som låter männi­skor etablera sig för att ­arbeta men som utvisar dem när de väl har etablerat sig, det hänger inte ihop, konstaterar Timbro.

Och i Liftarens värld utplånas jorden till slut av vogonerna ...

Lisa Bjurwald

ARTIKELN HANDLAR OM