Det är vita flygare som skadar integrationen

KOLUMNISTER

Separatismen smakar kanske inte fågel, men den flyger ändå.

Den här gången hos ungsossarna. När Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer, snart ska föreläsa för SSU finns en hake: ”Evene­manget är separatistiskt för rasifierade.”

Lägg därtill en nykläckt diskussion, om icke-vita personer ska få dejta ­varandra i fred. Enligt en rad profilerade debattörer är detta rasism ut i ving­spetsarna.

Kanske är det rasism, ­kanske ska man rent av tvinga folk att inordna sig bland pursvenskarna. ­Kanske är det lättare sagt än gjort.

För hur ser förutsättningarna ut? Låt oss titta på en studie från Linnéuniversitetet, som nyligen uppmärksammades av Politism. ­Studien testar teorin om white flight, alltså hur stor andel icke-vita personer som vita svenskar klarar i sin omgivning.

Resultatet: tre till fyra procent.

Blir det fler än så tenderar de vita svenskarna att flytta till ett annat område. Eller väljer att inte flytta dit alls.

Liknande mönster går att se när det gäller skolval. ­Vita svenskar väljer generellt bort skolor med en hög ­andel icke-vita barn.

Sett till regeringens nya fäbless för Danmarks invandringspolitik kan vi nu skönja nästa steg. I veckan berättade danska medier att Langkaer gymnasium i Århus har delat upp sina elever efter etnicitet.

Skolans vita elever ­placerades i samma tre klasser för att de skulle få utgöra en majoritet där.

I resten av klasserna sattes enbart icke-vita elever.

Enligt rektorn handlar det om att försöka locka tillbaka etniska danskar till den ­numera invandrartäta ­gymnasieskolan.

Sådant talar vi helst inte om. Varken obekväma ­studier. Eller nordiska ­tendenser.

Så vad pratar vi om? Ett dussin sprängkåta svart­skallar med blue balls som bara vill hångla med varandra. Hand upp den som vill kasta sig emellan och ta en kula för integrationen.

Och tio gyllenbruna broilers som får äta halalslaktad quornsallad och lyssna på Rashid Musa. Troligen missgynnar det ingen förutom möjligen dem själva.

Skillnaden mellan dessa stollar och de svenskar som tar det vita flyget är troligen ganska liten.

Skillnaden mellan skadan de gör för integrationen är troligen ganska stor.

avPatrik Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM