Mejla

Oisín Cantwell

Det är en närmast osannolik historia

KOLUMNISTER

Att den 41-åriga kvinnan har gripits igen förvånar inte.

Uppenbarligen har polisutredningen gjort viktiga framsteg, då misstankarna om mord har stärkts.

En del förståsigpåare var ute i pressen och sågade utredarna jäms med fotknölarna då kvinnan för någon vecka sedan först anhölls och sedan släpptes. Detta trots att de knappast hade insyn i ärendet.

Det har i och för sig inte jag heller, men kvinnan var bara frihetsberövad på den lägre misstankegraden och kriminalhistorien vimlar av uppmärksammade fall där vad som ser ut att vara början till en lösning visar sig vara ett gripande av en oskyldig person.

Minns bara då Säpo för några månader sedan kallade till presskonferens, höjde hotnivån och började jaga en misstänkt terrorist som var en asylsökande ung man som inte var mer mån om att dölja sina förehavanden än att han på Facebook hade checkat in på Ica Boliden.
Det som troligen hände i detta fall var att utredarna tvingades gripa kvinnan och hennes unge pojkvän tidigare än vad de egentligen ville.

Då det stod klart att hon var på väg att lämna landet fanns två alternativ: låta henne åka och tvingas till ett utlämningsförfarande med Thailand som kan dra ut på tiden eller chansa, sy in henne och hoppas på att husrannsakan och förhör leder till att misstankarna stärks så pass att det skulle gå för åklagare att begära henne häktad.

Det misslyckades, som bekant. Det misslyckades därför att vi lever i ett land där det dessbättre inte går att bura in folk utan bevis.

Men det innebär inte att polisen gjorde bort sig. Inte minst gårdagens gripande visar att utredarna har fortsatt att arbeta intensivt med detta spår.

Att kvinnan och den 18-årige mannen greps i Trondheim visar att spanarna har haft god kontroll på deras rörelser. Troligen har polisen känt till att kvinnan lämnat Thailand. Troligen har de också följt efter ynglingen då han lämnade Arboga.

Enligt tidningen VLT matchar hjulspår från tomten utanför sommarhuset där kvinnans pappa hittades mördad och mamman allvarligt skadad en bil som tillhör 41-åringens företag.
Det kan vara graverande, men det är å andra sidan inte svårt för en normalbegåvad försvarsadvokat att hitta andra förklaringar till att en människa besöker sina föräldrar än att hon har dödat någon av dem.

Möjligen har utredningen gått framåt även på andra områden. Något skäl måste ju finnas till att paret nu är på sannolika skäl misstänkta och inte skäligen.

Det som händer nu är att 41-åringen och 18-åringen förs till Sverige för ett nytt, längre förhör.

Jag skulle bli förvånad om inte åklagare lägger in en framställan om häktning till Västmanlands tingsrätt inom några dagar.

Intressant i sammanhanget är även att överåklagare Marianne Ny härom dagen beslöt att inleda förundersökning rörande mord och försök till grovt bedrägeri gällande kvinnans makes egendomliga död förra sommaren.

Där finns formellt ingen misstänkt än, men med tanke på att ingen annan än kvinnan skulle bli rik om livförsäkringen hon tros ha tecknat betalades ut så finns det skäl att anta att någonting kommer att ske även i den utredningen förr eller senare.

Dessutom är 18-åringen misstänkt för inblandning i den grova misshandeln av de två flyktingpojkar som kvinnan tidigare i somras anklagades för att ha utnyttjat sexuellt. 

Vi vet inte hur denna närmast osannolika historia kommer att sluta, men det kan onekligen bli ett av de mest uppmärksammade kriminalfallen någonsin i Sverige.

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarstugemorden i Arboga

Trondheim

Arboga

Brott

Kriminalhistoria

Oisín Cantwell