Polispatruller i skolan löser inga problem

KOLUMNISTER

UPPSALA. Poliser ska patrullera i skolor i utsatta områden.

Det vill Kristdemokraterna. Är det att tro på människan?

Foto: Urban Andersson

Partiledare Ebba Busch Thor åldrades mycket snabbt i en film som visades upp under hennes invigningstal på KD:s riksting här i Uppsala.

Den kommer att användas i valrörelsen och utgör ett inslag i det som av partiet kallas ”välfärdssveket” och som är en bärande del i partiets valretorik.

Det partiet vill peka på är att delar av välfärden fungerar allt sämre. Eleverna lär sig för lite i skolan, vårdköerna växer och platserna i äldreomsorgen räcker inte till.

Det vill Kristdemokraterna råda bot på och ett av förslagen för att uppnå det är områdespoliser som ska patrullera i skolor i utsatta bostadsområden.

För en utomstående är det svårt att se att det skulle lösa några andra problem än tillfälliga ordningsstörningar. Grunden till problemen i skolor i de mest utsatta områdena är bostadssegregationen. Den rår man inte på med polispatruller.

Enligt Ebba Busch Thor ska poliserna bygga relationer, med de värsta bråkstakarna får man förmoda. Och ingripa mot våld och andra former av brott.

Dessutom ska dåliga skolor stängas eller tas över av staten.

Men Ebba Busch Thor tog också upp en gammal paradgren för partiet, familjen. Det kan de behöva, de skakiga opinionssiffrorna kräver säkra grepp,

Men hon tog upp det från en lite annorlunda utgångspunkt än KD brukar göra, att familjen är samhällets grundsten.

Hon valde i stället att ta utgångspunkt i jämställdheten, även om vissa nog skulle säga att hennes förslag leder till minskad jämställdhet.

Familjen ska stå i centrum, det är ingen hobby att ha barn, sade Ebba Busch Thor. Därför ska det vara lättare för barnföräldrar att jobba flextid och jobba hemifrån.

De tre öronmärkta månaderna i föräldraförsäkringen ska tas bort, i stället ska användningen av pengarna i den kunna användas fritt. Av pappan eller mamman eller farfar eller mormor.

Dessutom ska barnföräldrar få sänkt skatt med upp till 500 kronor per månad och person. De som avstår från att jobba och är hemma med sina barn ska få en riktad pensionshöjning. Och storleken på barngrupperna på förskolan ska minska.

Åter till den åldrande Ebba Busch Thor. Kristdemokraterna ska inte bara vara familjens parti, det ska också vara de äldres och själv tänker hon sitta kvar som partiledare tills hon ser ut som på slutet av filmen, till 2080.

Vårdköerna ska bort, det ska byggas 20 000 nya platser i äldreomsorgen till 2030 och den högre inkomstskatten på pensionsinkomster ska tas bort.

Familjen och de gamla, det är inte utan att man börjar se likheter mellan Busch Thors och Alf Svenssons (KD). Den har varit borta ett tag men i dag tog hon varken upp hårdare tag mot flyktingar eller JAS-plan till Syrien.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM