Mejla

Lena Mellin

Astra Zeneca uppför sig som en skithög

Löftesbrottet gör att 300 000 svenskar får vänta på sina doser

KOLUMNISTER

Om läkemedelsbolaget Astra Zeneca var en människa skulle jag kalla hen en skithög.

300 000 svenskar blir under februari utan vaccin mot covid-19 på grund av dem.

EU har tecknat avtal med ett flertal stora läkemedelstillverkare och köpt enorma mängder vaccin mot covid-19 av dem. Mer än den egna befolkningen behöver.

Två av dessa tillverkade vaccin har godkänts av EU:s läkemedelsmyndighet Ema, Pfizer Biontech och Modernas. I morgon väntas ett tredje vaccin få grönt ljus, det som tagits fram av svensk-brittiska Astra Zeneca.

Tyvärr har det visat sig att de inte är särskilt trovärdiga. Under första kvartalet i år har de enligt avtalet med EU lovat leverera 80 miljoner doser. Nu har de meddelat att det blir 31 miljoner. Av de utlovade doserna kommer alltså bara 40 procent att levereras.

Sverige skulle under februari ta emot en miljon doser. Det blir nu 400 000, enligt vaccinsamordnare Richard Bergström.

300 000 svenskar blir alltså utan sitt vaccin under februari, förutsatt att de skulle fått båda sina doser då, på grund av Astra Zenecas löftesbrott.

Den kraftiga minskningen av leveranserna av vaccin från bolaget beror enligt företaget på problem med en underleverantör till en fabrik i Belgien.

Sverige skulle under februari få en miljon doser av Astra Zeneca. Det blir bu 400 000, enligt vaccinsamordnare Richard Bergström.

Sånt kan hända. Men det som däremot inte borde få hända är att företaget rycker på axlarna. Ett krismöte mellan EU-kommissionen och Astra Zeneca tycks inte ha gett några konkreta resultat.

Men ledningen för Astra Zeneca tycks ta lätt på de försenade leveranserna. Man säger att de bara har ett avtal med EU om målsättningen.

Det tillbakavisas av Richard Bergström. Han säger till ”P1 Morgon” att det finns en målsättning att ta fram vaccinet, vilket alltså anses vara gjort. Men att det längre fram i avtalet framgår hur stora leveranserna ska vara.

Astra Zeneca har flera fabriker i Storbritannien och i USA. Men än så länge har företaget tydligen inte varit beredd att producera vaccin till EU, och därmed också till Sverige, vid dessa anläggningar.

Till viss del kan det möjligen förklaras av att åtminstone vaccin producerat i USA kan kräva ett särskilt godkännande av Ema, den europeiska läkemedelsmyndigheten. Men det är ett problem som, åtminstone utifrån sett, inte kan vara omöjligt att lösa.

På den punkten fortsätter diskussionerna mellan EU och Astra Zeneca.

Flera tyska medier uppger nu att tyska experter avråder från att använda Astra Zenecas vaccin till personer från 65 år och uppåt. Men det kan vara ett övergående problem. Vaccinet är ännu inte helt utprovat på personer i den åldersgruppen varför viss försiktighet anbefalls. Testpersonerna är helt enkelt ännu för få – ett faktum som kan förändras.

Men än så länge tar Astra Zenecas ledning lätt på den drastiska neddragningen av leveranser under den närmaste tiden. Den svenska kommunikationschefen upprepar i stället att deras produktion av vaccin mot covid-19 är utan vinst.

Snickesnack. Det är klart att vaccinet inte är gratis. Bolaget får bra betalt men hävdar att de inte gör en vinst på produktionen. Att det är ett förhållande som varar i all evighet är inte givet.

Allt sammantaget så beter sig Astra Zeneca som en skithög. De riskerar sin goodwill vilket kan få konsekvenser.

Vad kan man göra? Ingenting utom att koka av ilska. Att bojkotta deras receptfria läkemedel lär inte ha någon större effekt.

Men en sak är fullkomligt säker, vissa kommer att få vänta längre på sina vaccindoser än de annars skulle ha fått göra. Om Astra Zeneca hållit vad de lovat.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Vaccinexperten om Astras leveransproblem: ”Shit happens”

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Astra Zeneca

Vaccin

Covid-19

Lena Mellin