Mejla

Wolfgang Hansson

Trumps tystnad ett skäl till oro

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Tystnaden efter Trump är så öronbedövande att man nästan kan ta på den.

Ex-presidentens ”sounds of silence” är en lisa för själen men ger också upphov till oroliga frågor.

Är den permanent eller är det bara lugnet före stormen vi hör?

Till en del är Donald Trumps tystnad påtvingad. Han är avstängd från Twitter och andra sociala medier vilket gör det svårare för honom att komma ut med sitt budskap.

Trump har försökt lösa det genom att skicka ut pressmeddelanden via sin stiftelse Save America. Men eftersom han inte är president längre är intresset för hans förolämpningar mot politiska motståndare och fortsatta lögner om valfusk i klart dalande.

Under drygt fyra år var amerikanska medier helt dominerade av Trump. Jag minns hur jag ibland noterade att varenda rubrik på New York Times hemsida innehöll presidentkandidatens/presidentens namn.

När jag nu scrollar igenom de amerikanska tidningarnas sajter är det bara i undantagsfall som namnet Trump dyker upp.

Det är som om den tidigare presidenten är raderad och bortglömd. Precis som det ska vara i normala fall. När en president har lämnat faller hen snabbt i glömska och all uppmärksamhet riktas mot den nye hyresgästen i Vita huset. Men Joe Biden dominerar inte medierna alls på samma sätt som Trump gjorde.

Tre månader har gått sedan Donald Trump flyttade ut men hintade att vi inte sett det sista av honom.

Sedan dess har ett välgörande lugn lagt sig över amerikansk politik. Stressnivån har sjunkit liksom blodtrycket hos både politiker och allmänhet.

Donald Trump verkar ägna dagarna åt att spela golf och ta emot en jämn ström av besökare från sin fraktion av det republikanska partiet.

Trump håller sig i skymundan, spelar golf och möter folk i partiet.
Trump håller sig i skymundan, spelar golf och möter folk i partiet.

En fråga om pengar

Beskedet alla väntar på är om Donald Trump tänker ställa upp i valet 2024 eller inte.

Dagens situation där en sittande president som förlorat ett val funderar på att ställa upp igen är extremt ovanlig. Senast det hände var 1892 då Grover Cleveland blev den förste och hittills ende presidenten att sitta två perioder utan att de följde direkt på varandra.

Trump har hittills valt att inte svara direkt på frågan. I det fåtal intervjuer han gett säger han att han kommer att bestämma sig längre fram samtidigt som han väldigt tydligt hintar att han kommer att ställa upp 2024.

Men om han verkligen funderar på det eller om det bara handlar om att hålla sig själv relevant är omöjligt att veta.

I samma stund som Trump utesluter ett nytt försök att bli president kommer intresset för honom att rasa som ett korthus. Genom att fortsätta hålla hoppet levande hos sina anhängare kan Trump också fortsätta samla in pengar. Pengar som han i ett senare skede i princip kan använda som han vill. Det handlar om hundratals miljoner kronor.

Som presumtiv kandidat behåller han också sitt järngrepp om det republikanska partiet och blockerar andra möjliga kandidater från att öppet börja samla stöd.

Det är absolut ingen brist på tunga namn som vill träda in i stället för Trump som kommer att vara 78 år vid nästa presidentval.

Trump ligger lågt med besked om nästa presidentkampanj.

Nya kampanjmöten

Trumps vicepresident Mike Pence har skrivit kontrakt på sina memoarer som ska ges ut 2023. Precis lagom till valkampanjen. Förre utrikesministern Mike Pompeo är en annan het kandidat. Förre FN-ambassadören Nikki Haley har redan sagt att hon är intresserad men att hon inte tänker ställa upp ifall Trump gör ett nytt försök.

Men hetast av alla just nu är Florida-guvernören Ron DeSantis som hyllas av Trump.

Vill Trump bli partiets kandidat 2024 så blir han det. Tills han bestämt sig har han i praktiken frusit racet.

Ett skäl till att han tvekar kan vara att han vill bereda vägen för något av sina barn. Både dottern Ivanka och äldste sonen Don Jr har pekats ut som presumtiva kandidater. Ett annat att han kanske inte pallar med en förlust till.

Men framförallt handlar det om att få fortsätta att stå i rampljuset. Att fortsatt försöka sätta agendan i amerikansk politik.

Räkna med att han drar igång sina stora kampanjmöten igen inför mellanårsvalen 2022. Då för att stötta ”rätt” republikaner till senaten och representanthuset och straffa dem som svikit honom.

Men också för att få en värdemätare på sina egna chanser ifall han ställer upp 2024.

Det är nog klokt att räkna med att dagens Trump-tystnad är mer tillfällig än permanent.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Amerikansk politik

Donald Trump

Joe Biden

Mike Pence

Sociala medier

Florida

Nikki Haley