Lena Mellin

SD ska bestämma i nästa regering

Det anser tre av tio väljare enligt Aftonbladet/Demoskop

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Nästan en tredjedel av väljarna vill att Sverigedemokraterna sitter i eller har ett avgörande inflytande över nästa regering.

Det visar en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop om regeringsalternativen.

Efter förra valet ritades den politiska kartan i Sverige om. Orsaken var synen på Sverigedemokraterna som sprängde den borgerliga Alliansen. Stefan Löfven (S) bildade en koalitionsregering med Miljöpartiet med stöd av Centern och Liberalerna.

19 procent av väljarna vill att SD tar plats i en regering ledd av Ulf Kristersson.
19 procent av väljarna vill att SD tar plats i en regering ledd av Ulf Kristersson.

Nu har kartan delvis ritats om igen. Liberalerna vill ha en borgerlig regering och kan plötsligt tänka sig att samarbeta med SD. Centern vill bli ett regeringsparti men har på pappret inga synpunkter om det är Kristersson eller Löfven som leder den.

Det kommer alltså bli en okonventionell regeringsbildning även efter nästa val. De traditionella mönstren är definitivt borta. Men efter den chock det orsakade efter valet 2018 kommer regeringspusslet inte att ta lika lång tid efter valet i september nästa år. De flesta har hunnit vänja sig vid att det inte ser ut som tidigare.

Aftonbladet bad Demoskop fråga väljarna vilket regeringsalternativ de föredrar av totalt nio alternativ. Man kunde också svarat ”annat” eller ”vet ej”.

De fem regeringsalternativ som flest väljare tycker är de bästa samlar drygt sex av tio väljare, 61 procent. Mönstret är tydligt, på flera sätt.

Fler vill ha en högerorienterad regering. 39 procent av väljarna önskar sig en regering, som om den skulle bli verklighet, skulle ledas av Ulf Kristersson (M).

Stödet för en rödgrön regering är lägre. Av de fem regeringsalternativ som de flesta väljare önskar sig skulle Stefan Löfven leda två – om de kom till stånd. Drygt en femtedel, 22 procent, av väljarna önskar sig det.

Men det mest intressanta resultatet av undersökningen handlar om Sverigedemokraterna.

Två av de fem regeringsalternativ som har störst stöd bland väljarna ger Jimmie Åkessons parti stort inflytande.

19 procent av väljarna vill att SD tar plats i en Kristerssonledd regering.

11 procent av väljarna vill att partiet ska ha ett ett avgörande inflytande över regeringens politik som ett stödparti. Den rollen har i dag Centern och Liberalerna till den sittande regeringen.

Hela 30 procent av väljarna står bakom dessa två alternativ. Det överskrider rejält den grupp som säger att de skulle rösta på Sverigedemokraterna. Enligt Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer är den mindre än 20 procent. Det är alltså fler än SD:s egna väljare som vill att de ska få bestämma över en framtida regerings politik.

Ett annat genomgående drag i undersökningen är ett kraftigt inslag av önsketänkande. Av de fem alternativ som väljarna helst ser förverkligas efter nästa val är det för närvarande bara ett som är realistiskt. Det kan ändra sig närmare valdagen, men just nu är det så som det ser ut.

Av de tre högeralternativ som väljarna rankar högst, alternativ ett, tre och fem på listan här nedan, är det bara alternativ tre som för närvarande är aktuellt.

Moderaterna och Kristdemokraterna har länge deklarerat att de vill bilda regering tillsammans. Men de vill inte att Sverigedemokraterna ingår. Beskeden om en framtida samverkan med Liberalerna är vaga.

De två rödgröna alternativen, alternativ två och fyra på listan, är båda orealistiska Det beror på att Centern vägrar samarbeta med Vänsterpartiet som de betecknar som ett ytterkantsparti.

Men bortsett från komplikationerna i relationerna mellan Centern och Vänsterpartiet, förefaller inte ett mer intensivt samarbete än i dag mellan Socialdemokraterna och Centern som osannolikt.

19 procent vill att SD ska ingå i ett regeringsalternativ tillsammans med M, KD och L.
19 procent vill att SD ska ingå i ett regeringsalternativ tillsammans med M, KD och L.

Svenska folkets önskeregering

Aftonbladet/Demoskop

  1. Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. 19 procent
  2. Socialdemokraterna och Centern med stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet. 12 procent
  3. Moderaterna och Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna och Liberalerna. 11 procent
  4. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet. 10 procent
  5. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna. 9 procent

 

De fem regeringsalternativ som har störst stöd bland de svenska väljarna. Endast ett svarsalternativ var möjligt i undersökningen.


PODD Det nya blåa blocket

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE