Mejla

Britta Svensson

Vem tycker att Spara är cool?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

”Spara och Slösa” är en tecknad serie som skapades av Birgitta Lilliehöök, och som 1926-63 ingick i Sparbankernas barntidning Lyckoslanten, som delades ut gratis i skolorna.
”Spara och Slösa” är en tecknad serie som skapades av Birgitta Lilliehöök, och som 1926-63 ingick i Sparbankernas barntidning Lyckoslanten, som delades ut gratis i skolorna.

Att Slösa är i fokus, det vet vi.

Hon får uppmärksamhet och stöd i tv-programmet ”Lyxfällan”.

Vem tycker att Spara är cool?

Jag fick många mejl när jag skrev om debatten om investeringssparkonton, ISK. Finansminister Magdalena Andersson attackerade sparformen och sa att ”skatterabatter ges till personer med stora förmögenheter”.

Många äldre hörde av sig om sitt pensionssparande. Det var intressant för plötsligt fick man syn på Spara, en person vars perspektiv jag tycker saknas i debatten.

 

Några röster ur mejlen till mig:
 
Hans: ”Ge fanken i mina sparade pensionspengar, av skattade statstjänstemans löneintjänta slantar för att få en dräglig pension”.
 
Birgitta, 65+: ”Uppväxt med små inkomster är man livrädd att bli fattig och inte ha råd med tandläkare, frisör och lite guldkant…Jag har en slant på banken.”
 
Olle tar ut pension och jobbar också en del: ”Varenda krona jag tjänar utöver pensionsinkomsterna sätter jag in på ISK. Att ha pengar på ISK har gett en känsla av att ha utrymme när man behöver reparera huset eller bilen, gå till tandläkaren eller bara har lust att skaffa ett par nya stolar till utemöblemanget”.
 
Martin är snart 60 och arbetslös sedan två år tillbaka, men har jobbat 34 år, tjänat bra och betalat in mycket skatt: ”Jag och min fru har verkligen sparat, amorterat, inga dyra utlandssemestrar och har lagt undan lite grann varje månad för att säkra vår ålderdom… vi som har avstått lyxkonsumtion ska alltså straffbeskattas för att vi är skötsamma och har sparat hela livet!?!?”.

 

Anneli: ”Jag har sparat pengar till min pension sedan jag var 18 år, först i IPS och de senaste åren ISK. Vi sätter in redan skattade pengar på dessa konton, varför skatta ännu mer? Jag är låginkomsttagare, så Magdalenas prat om att ISK är för miljonärer är just prat”.
 
Rune, 75: ”Har haft ett vanligt jobb under hela mitt liv. Jag har sparat och förvaltat pengarna med omsorg. För att kunna göra det har jag oftast kört en äldre bil, inte köpt den senaste platta tv:n och inte heller åkt till Thailand på semester. ”
 
Sören: ”Sparade själv i IPS och vanligt fondspar innan ISK, sen var det ju ISK som tog överhanden å där har jag nu en bra slant till just pensionen. Är 60 bast och känner att jag orkar inte knega till 65, 66, 67 år utan räknar med att sluta vid 63 (jobbar inom industrin, å det sliter på kroppen)”.
 
Ingrid: ”Jag började spara i IPS när den möjligheten kom. Jobbade då som undersköterska och insåg att min pension kom att bli medioker. Sen lades IPS ner. Fortsatte då med ISK och har månad efter månad gjort avkall på saker för att kunna spara och ta hand om mig själv”. 
 
Ann-Charlotte: ”Jag sparade också i IPS och sedan ISK. Som offentliganställd större delen av arbetslivet så har inte lönen varit så hög. Inte ser pensionen ut att bli det heller för en tidig 60-talist”.
 

Vem gör ett coolt tv-program om Spara? Om vanligt, arbetande folk som sparar? Eller är vi så tråkiga och präktiga att vi helst inte ska synas?

 


IPS, som fanns före ISK, betyder individuellt pensionssparande. Det var en sparform där man fram till 2016 kunde göra skatteavdrag för det man sparade till pensionen.
”Spara och Slösa” är en tecknad serie som skapades av Birgitta Lilliehöök, och som 1926-63 ingick i Sparbankernas barntidning Lyckoslanten, som delades ut gratis i skolorna.
Spara stickar vantar och säljer, sätter in sina pengar på banken och får ränta. Slösa sitter utblottad på gamla dar: ”När hon blir äldre, så kan man befara/hon ångrar att inte ha lärt sig att spara”.
 

Publisert:

LÄS VIDARE