Åkesson log och fick äntligen prata invandring igen

Äntligen stod Jimmie Åkesson i predikstolen.

Och för första gången på vad Sverigedemokraternas spinndoktorer måste ha upplevt som en evighet var tv-kamerorna riktade mot deras ledare.

Politikern, klädd i grå kostym och ett hår som såg vattenkammat ut, gjorde entré i Riksdagens presscenter i kammarfoajén på utsatt tid, flankerad av tre unga män och en likaledes ung kvinna.

Han log självsäkert. Och undra på det. Det offentliga samtalet under våren och sommaren har ju präglats av pandemi och munskyddets vara eller icke vara, ämnen som inte är optimala för ett populistiskt parti vars företrädare inte ens kan prata om fotboll utan att blanda in de otäcka invandrarna.

Ämnet för dagen var i stället de plågsamma försöken att nå en bred överenskommelse om en migrationspolitik som håller över tid och Åkesson såg ut att trivas som en lekande delfin i vattnet.

– Integrationen har misslyckats, sa han och gjorde en konstpaus.

Inte mycket var nytt

Mord, skjutningar, våldtäkter, hedersvåld, inte mycket var nytt under solen och mycket var sant. Den som inte förstår det har inte heller begripit anledningen till partiets framgångar.

Då showen pågått i tio minuter utan att partiledaren kommit till saken tog kollegan Jonas Andersson över.

Ytterligare fyra minuters tomgång passerade innan det var dags att presentera Sverigedemokraternas yttrande i den parlamentariskt tillsatta Migrationskommitténs slutbetänkande.

”En bättre framtid för Sverige”, till skillnad från övriga sju riksdagspartier som får förmodas vilja göra landet sämre.

Åkesson trivdes som en lekande delfin i talarstolen.
Åkesson trivdes som en lekande delfin i talarstolen.

Åkesson torkade lite svett ur pannan samtidigt som Andersson fyrade av några programpunkter.

Permanenta uppehållstillstånd ska försvinna...Skärpta försörjningskrav för anhöriga...Asylprövning i första säkra land...

Samtliga krav påstods rymmas inom de internationella konventioner som Sverige har undertecknat. Vilket inte lät helt trovärdigt.

Och mycket riktigt. Mördare och våldtäktsmän ska kunna utvisas ”oavsett konsekvenser”.

Något som översatt från sverigedemokratiska betyder att vi skiter fullständigt i om du blir hängd eller torterad, tack för kaffet, nu skickar vi hem dig.

En sådan ordning är nu inte bara djupt ovärdig utan skulle dessbättre bryta mot såväl svensk lag som några av de mellanstatliga regler vars syfte är garantera civilisation, vad nu än herrarna på podiet försökte lura i oss.

Sju minuter senare tog Åkesson över igen och påpekade någonting i stil med att Europakonventionen och andra besvärliga dokument inte är naturlagar utan kan ändras.

– Vi är beredda att utmana internationella regelverk, lade han till med en myndig röst som säkert går hem här och där.

Åkessons son passade på att kalla Jimmie för ”skitpappa” när han inte var behjälplig med att logga in på paddan.
Åkessons son passade på att kalla Jimmie för ”skitpappa” när han inte var behjälplig med att logga in på paddan.

”Skitpappa”

Sedan var det dags för allmän frågestund. TV4:s rutinerade reporter Ann Tiberg påpekade att hon kände igen det mesta och frågade listigt om någonting över huvud taget var nytt.

– Ja, men jag kommer inte på rak arm på något exempel, svarade Andersson.

Individuella intervjuer följde. Partiledarens stab hade vuxit till tio män och en kvinna.

Åkessons son ville titta på Ville Viking på medhavd padda och bad om hjälp att logga in.

– Jag har inte tid, muttrade fadern.

– Skitpappa, skrek pojken.

Politikern såg för ett ögonblick generad ut. Journalisterna log. Det är inte alltid lätt att vara barn. Inte alltid lätt att vara förälder heller, för den delen.

Så vad finns att tillägga?

Åkesson förklarade i början på juli att Sverigedemokraterna tänkte lägga fram ett alternativt förslag till migrationskommittén. Det var ett väntat besked. Att partiet skulle börja kompromissa i sin viktigaste fråga vore politiskt vanvett.

Men detta torde vara det minsta problemet för Thomas Rollén, kommitténs hårt prövade opolitiska ordförande.

Moderaterna är arga på Socialdemokraterna. Socialdemokraterna är arga på Moderaterna. Vänsterpartiet och Miljöpartiet är arga på såväl Socialdemokraterna som Moderaterna.

Allt är en röra och snart ska Rolén lämna över slutbetänkandet till migrationsminister Morgan Johansson.

Det torde knappast vara det sista vi ser av detta elände. Moderatledaren Kristersson och hans medarbetare lär försöka hålla grytan kokande till nästa val. Att regeringen är splittrad är en politisk godbit som inte får slarvas bort.

En situation som Jimmie Åkesson givetvis inte har någonting emot. Inte undra på att han var nöjd.

Publisert: