Mejla

Lena Mellin

Löfven sade ingenting om någonting

Statsministerns sommartal innehåll bara luft

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det mest spännande under Stefan Löfvens sommartal var inklippsbilderna från en sjö. Man undrade verkligen vad som förväntades hända där.

Själva talet däremot var uppseendeväckande ointressant.

Det finns inget som säger att statsministern måste hålla sommartal. Särskilt om hen inte har något att säga.

Det hindrade inte Stefan Löfven (S) från att sparka igång den politiska hösten efter en relativt lång sommarstiltje med ett tal på SSU:s kursgård Bommersvik. Det hölls utan publik och hade av allt att döma repeterats ett antal gånger. Men trots det läste Löfven från textskyltar, så kallade prompters.

Talet innehöll tyvärr inte några nya besked i någon riktning. Vi lever i en prövande tid, vi tackar vårdpersonal för deras extraordinära insatser under coronakrisen och vi tackar även alla andra som tvingats jobba hårdare än normalt.

Men kärnan i Stefan Löfvens besked till svenska folket var inte tacksamhet utan att det inte kommer, eller får bli, som före coronkrisen. Det låter rimligt, tiden står inte still, inte ens nu.

Men vad som ska göras var minst sagt oklart. Solklart däremot är att vad som än ska göras så ska vi göra det tillsammans. Ordet återkom påfallande ofta i talet. Liksom ordet vi.

Det är en ynkedom att landets statsminister och ledaren för det största partiet inte kan berätta, eller ens antyda, för väljarna vad han anser är det viktigaste som står för dörren.

Om en månad presenterar regeringen sitt budgetförslag för 2021 och där kommer det, förhoppningsvis tvingas man tillägga, att framgå vad regeringen vill göra tillsammans med sina budgetpartners Centern och Liberalerna.

Men Stefan Löften lyckades trots det inte berätta vad han tycker bör göras (trots att budgetförhandlingarna är i sitt slutskede). Bara att vi skulle göra det tillsammans.

Jag känner stor respekt för det besvärliga parlamentariska läget och för att regeringen även tillsammans med Centern och Liberalerna är i minoritet i riksdagen.

Men det hindrar inte att man, med full rätt, kan begära av Stefan Löfven att han kan kläcka ur sig vad han vill göra. Det här vill jag göra först, sedan vill jag göra det här och på tredje plats står detta. Hur svårt kan det vara? Alla fattar att man inte alltid får som man vill.

För svårt tydligen och det leder tyvärr tankarna till att man undrar om Stefan Löfven fortfarande är tänd på jobbet. Det verkar inte så.

Om man inte har några idéer kanske man inte ska vara partiledare? Bara en tanke.

En sak som däremot stod ut i talet är att Löfven anser att dagis var sämre än förskolan för att fokus sattes på personalen i förskolan medan, så förstod man det, så inte varit fallet på daghemstiden.

Detsamma skulle i framtiden gälla äldreomsorgen. Fokus på personalen, punkt slut.

Ursäkta, för mig låter det helt vansinnigt. I de här exemplen är det väl förskolebarnen och de äldre som ska stå i fokus. Det är ju dem verksamheten är till för. Om det innebär att personalen måste få bättre arbetsförhållanden och lön, visst. Men det kan inte vara personalen som står i första rummet. Det måste dem verksamhetens kunder, klienter eller vad man nu vill kalla dem för, gör.

Stefan Löfvens sommartal var dåligt. Det innehöll inte ett enda konkret besked om vad han vill ta itu med i framtiden. Däremot relaterade han till Socialdemokraternas efterkrigsprogram från 1944 som hade varit bra, enligt honom.

Säkert. Men till skillnad från Löfvens egna besked lät det någorlunda konkret. Löfven kom med luftiga utsagor om praktiskt taget ingenting.

Talet sändes av Socialdemokraterna. I produktionen ingick, förutom rörliga bilder på Löfven själv, bilder på en sjö. Man undrade faktiskt till slut vad som som skulle dyka upp där som uppenbarligen kunde konkurrera med statsministern i S-sändningen.

Det var två kanotister. I varsin kajak.

Stefan Löfven sommartalade på Bommersvik.
Stefan Löfven sommartalade på Bommersvik.
Det mest spännande i talet var två kanotister.
Det mest spännande i talet var två kanotister.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE