Mejla

Lena Mellin

Bara ”Let’s dance” kan rädda Sabuni

En partiledare måste märkas – på ett eller annat sätt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

”Let’s dance” kan vara räddningen för Liberalerna.

Men då är det Nyamko Sabuni som måste dansa. Inte den avpolletterade företrädaren Jan Björklund.

L-ledaren Nyamko Sabuni
L-ledaren Nyamko Sabuni

I kväll är det en ny omgång  av ”Let’s dance” i den kommersiella tv-kanalen TV4. Den förre L-ledaren Jan Björklund, som slutade i juni förra året, kommer försöka ta sig vidare till nästa omgång av tävlingen.

Det tråkiga för hans efterträdare, Liberalernas nuvarande ordförande Nyamko Sabuni, är att han syns och märks betydligt, ojämförligt skulle man kunna säga, mer än hon. Tack vare dansprogrammet.

För någon vecka sedan var Sabuni med i det ganska smala radioprogrammet ”Studio ett” i Sveriges radio. Det var inget fel på framträdandet, inte alls. Däremot var det förvånande eftersom man nästan glömt bort att hon finns. Men hon fanns.

Enligt den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop skulle 2,7 procent lägga sin röst  på Liberalerna om det vore val i dag. Det är den sämsta siffran  på tre decennier.

Både Centerns Annie Lööf och Kristdemokraternas Ebba Busch vet vad det vill säga att ligga på krisnivåer i början av sitt partiledarskap. Båda partierna låg nästan lika illa till som Liberalerna gör  i dag i början av deras partiledarkarriärer.

Men till slut vände det. Och det berodde inte på  att de satt tysta i ett hörn och väntade på bättre tider.

Busch tog varje möjligt och omöjligt tillfälle att framföra sina och partiets åsikt i olika frågor. För Lööf kom vändningen i samband med  Centerns utskåpade förslag till nytt idéprogram där man bland annat ville införa månggifte.

 När krisen blev akut lade Lööf sin tidigare så stela och mångordiga stil åt sidan och blev kort, rapp och klar.

Det betalade sig i båda fallen. Valframgångarna kanske inte varit överväldigande men partierna samlar ett större stöd i dag än tidigare.

För Liberalerna är inte ett nytt partiledarbyte aktuellt. Om utmanare till Sabuni överhuvudtaget existerar kommer de ha svårt ett brett stöd.

Förre migrationsministern Erik Ullenhag tillträder snart som ambassadör i Israel. Partiets enfant terrible Birgitta Ohlsson  är bränd av tidigare misslyckanden. Ekonomiska talespersoner Mats Persson  för färglös och gruppledaren i riksdagen Johan Pehrson för yvig.

Jan Björklund var partiledare i nära tolv år. Men under den turbulenta hösten efter valet 2018 då det stundtals verkade som ingen regering var möjlig, tyckte vissa att Liberalerna, det vill säga Björklund, var för sossevänlig.

Därför blev det Nyamko Sabuni som efterträdde honom och inte den av Björklund utpekade Ullenhag. Han ansågs vara för mjuk i köttet på den punkten av kungamakare, bland dem förrförre partiledaren Lars Leijonborg och hans handgångne man, den förre partisekreteraren Johan Jakobsson.

Väljarna har redan valt bort Liberalerna. Det krävs ett under för att de ska strömma tillbaka. Men det underverket kommer inte inträffa av sig själv. Det kräver hårt arbete – av Nyamko Sabuni.

Då duger det inte att lämna fältet fritt för konkurrenterna om väljarnas uppmärksamhet. Då gäller det att höja rösten, titt som tätt - och då oftast prata om det som ligger nära människor just då. Inte kärnkraft eller elektrifierade godstransporter.

”Let’s dance” är Nyamko Sabunis sista chans Eller något annat med samma genomslag, vad nu det skulle vara.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Liberalerna i krismöte – ”Sabuni måste förklara sig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet/Demoskop

Lena Mellin

Liberalerna

Nyamko Sabuni

Demoskop