Man känner inte igen sossarna längre

avLena Mellin

KOLUMNISTER

GÖTEBORG. Fler poliser, hårdare tag mot grova brottslingar, bort med flummeriet. Låter det som ett valprogram från Socialdemokraterna?

Knappast. Men det är där partiet lägger tyngdpunkten just nu.

1 av 8 | Foto: Björn Lindahl
Statsminister Stefan Löfven kongressen.

Socialdemokraternas 39:e partikongress avslutades utan att man fick svar på frågan vad partiet kommer att gå till val på. Det är fortfarande höljt i dunkel.

Klart är däremot att partiet tänker ge Alliansen en match om fler poliser, hårdare tag och högre krav på medborgarna. Dessa ämnen lyste visserligen med sin frånvaro i den digra motionsfloden till kongressen.

Men det blir ändå den bestående bilden av den samling där Sveriges största parti skulle staka ut vägen mot framtiden.

När partiledningen dök upp i talarstolen eller på presskonferenser var det nämligen två teman som dominerade. Det första var fler poliser och hårdare tag mot terrorister och andra grova brottslingar.

Socialdemokraterna leder för närvarande löftesligan på polisfronten, men det kan bli kortvarigt. Partiet vill att ytterligare 10 000 personer är anställda inom polisen inom sju år. Två nya polisskolor och bättre arbetsvillkor för de anställda. Känns det som S eller M? Det är S.

De borgerliga partierna ska bjudas in till samtal om att tillsätta en ny utredning som syftar till att ytterligare skärpa lagarna mot terrorism. Med modell från Norge vill regeringen att det ska bli kriminellt att vara medlem i en terrororganisation. Den som skjutsar en terrorist, låter hen sova hemma hos sig eller på annat sätt är behjälplig ska kunna dömas för brott, även om hjälpen inte kan knytas till ett specifikt terrorbrott.

Det andra temat var att medborgarna måste skärpa sig. Gör din plikt, kräv din rätt. Lassa inte över hela jobbet för ett anständigt samhälle på politikerna. Det är ett jobb som alla måste delta i. Särskilt Stefan Löfven var tydlig på den punkten.

Den som till äventyrs inte tycker att den känner igen Socialdemokraterna ska sägas att partiföreträdarna gärna talar om mer än hårdare tag.

– Vi kan inte bekämpa sociala problem med batonger, sade exempelvis inrikesminister Anders Ygeman.

Statsminister Stefan Löfven påpekade ett flertal gånger att det inte var frågan om antingen eller utan både och.

– Det handlar inte om antingen fler poliser eller fler fritidsaktiviteter för barnen, sade han. Utan både och.

Men och:et har levt en undanskymd tillvaror på kongressen. Den sociala sidan av Socialdemokraterna spelar för närvarande inte förstafiolen. Den sitter långt bak i orkesterdiket.

Hela tillställningen var ganska lam. Dels för att terrorattentatet på Drottninggatan självfallet lade sordin på stämningen. Det går inte att bråka om petitesser när en lastbilsgalning mördat fyra människor. Men också för att alla stridsfrågor numera avgörs i så kallade temagrupper.

Det gör debatten i talarstolen i det närmaste helt ointressant. Den som till äventyrs skulle ha något spetsigt att säga riskerar ju att få rejält med smörj i sin temagrupp och det tycks få vilja riskera.

Följdriktigt avgjordes de fyra frågor som i förväg pekats ut som potentiella minor för partiledningen i temagrupperna. Formuleringarna blev vagare än Londonsmoggen. Det går inte att utläsa vad Socialdemokraterna vill göra mot tiggeriet, vinsterna i välfärden, de religiösa friskolorna eller anhöriginvandringen. Utom att de är emot.

Klart är dock att partiet vill vinna valet. Socialdemokraternas egen stormamma, förra kommunalrådet Elvy Söderström i Örnsköldsvik, sade ”vi kommer att vinna valet, hur enkelt som helst”. Stefan Löfven var lika trosviss i sitt avslutningstal, ”vi ska vinna valet”.

Men på vilka frågor? Där är Socialdemokraterna fortfarande svaret skyldig.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ARTIKELN HANDLAR OM