Lena Mellin

Bara fyra av tio vill ha Löfven som statsminister

Men Centerns väljare föredrar S-ledaren framför Kristersson

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Varannan svensk vill se Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

Färre, fyra av tio, vill behålla Stefan Löfven på posten enligt Aftonbladet/Demoskop.

Ulf Kristersson (M) leder riksdagens näst största parti. Men fler väljare vill se honom som statsminister än Stefan Löfven som håller i ordförandeklubban i det största partiet, Socialdemokraterna.

Vannan väljare, 51 procent, vill se Kristersson som statsminister. Medan bara fyra av tio, 40 procent, vill att Stefan Löfven ska ha jobbet. Resten vet inte vem de föredrar av de för närvarande enda realistiska statsministerkandidaterna.

Att Kristersson har ett övertag framför Löfven är inte konstigt. Högeroppositionens tre partier M, KD och SD samlar nästan hälften av väljarna enligt väljarbarometrarna. Att de skulle vilja ha Löfven som statsminister är inte sannolikt, han företräder en annan politik än den de vill se genomförd.

De så kallade januaripartierna, alltså regeringen, Centern och Liberalerna, samlar drygt hälften av väljarna. Att fyra av tio vill se honom på statsministerstolen i Rosenbad är alltså också naturligt.

Fyra av tio vill behålla Stefan Löfven som statsminister.
Fyra av tio vill behålla Stefan Löfven som statsminister.

Men den intressantaste delen av undersökningen handlar om vad Centerns och Liberalernas väljare tycker i statministerfrågan. Annie Lööf (C) och hennes dåvarande partiledarkollega i Liberalerna, Jan Björklund, sade till väljarna att deras statsministerkandidat var Ulf Kristersson. Det var ett vallöfte.

Men 4,5 månader senare, efter historiens längsta regeringsbildning, släppte de fram Stefan Löfven som statsminister. Det pris han fick betala var Januariavtalet, deras största skalper var en rad sakpolitiska framgångar och vissheten om att Sverigedemokraternas inflytande över svensk politik begränsats.

De liberala väljarna, vare sig de röstat på Centerpartiet eller Liberalerna, är kluvna – men med en klar övervikt för Stefan Löfven. 45 procent vill ha Löfven som statsminister, 35 procent föredrar Kristersson.

Varannan svensk vill se Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.
Varannan svensk vill se Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

Det finns en avgörande skillnad mellan de båda partiernas väljare. En kraftig majoritet av L-sympatisörerna vill ha Kristersson som statsminister. Medan en majoritet bland Centerns väljare vill ha Löfven.

Moderaternas våta dröm är att Liberalerna återvänder hem, hem till borgerligheten. Det förefaller som deras väljare också tycker så.

Miljöpartiet tar avstånd från den traditionella politiska skalan från blått till rött. Men deras väljare vet var de hör hemma. Nästan alla vill ha Löfven som statsminister, nästan ingen Ulf Kristersson.

FOTNOT: Januaripartierna är partierna som skrivit under Januariavtalet, det dokument som Stefan Löfvens maktposition vilar på- De är regeringens S och MP liksom Centern och Liberalerna.

Aftonbladet/Demoskop

Honom vill jag ha som statsminister

Stefan Löfven (S) 40 procent

Ulf Kristersson (M) 51 procent

Tveksam, vet ej 9 procent

Frågan som ställdes: Stefan Löfven (S) är Sveriges statsminister och Ulf Kristersson (M) leder det näst största partiet i riksdagen. Om du är tvungen att välja, vem vill du helst se som statsminister, Stefan Löfven eller Ulf Kristersson?

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre. Undersökningen omfattar 1477 intervjuer under perioden 2-9 oktober, 2020 och är genomförd som en webbundersökning.

Urvalet är prestratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE