Mejla

Oisín Cantwell

Pandemin ökar hotet mot Sverige

KOLUMNISTER

Pandemin ökar säkerhetshotet mot Sverige.

Den lika dystra som förväntade nyheten presenterade Säpo i dag.

Länge var Säkerhetspolisen en så hemlig organisation att i princip ingenting om dess verksamhet kom till allmänhetens kännedom.

Ett hysch-hysch som säkerligen var bekvämt för organisationens chefer, som kunde svara "inga kommentarer" då jobbiga journalister ville veta varför det var Israel som grep en svensk spion och inte Sverige eller varför en statsminister kunde promenera hem från bio en fredagskväll utan skydd.

Men Säpo har moderniserats och förstått att det går att berätta en hel del utan att avslöja allt det som det ligger i verksamhetens natur och behov att hålla hemlig.

Numera släpper vår hemliga polis till och med en årsberättelse och vid en videosänd presskonferens i dag var det dags för Säkerhetspolischef Klas Friberg och ytterligare några höjdare att redovisa förra årets vedermödor.

 

Vi journalister informerades om att världen är dyster, polariseringen ökar, våldsam extremism av olika slag brer ut sig och länder som Ryssland, Kina och Iran blir alltmer aggressiva och försåtliga i sitt intresse för Sverige.

En inte oväsentlig ingrediens i denna obehagliga utveckling är den pågående pandemin. Något som tar sig ett antal uttryck.

Ahn-Za Hagström och Säpos chef Klas Friberg presenterar Säpos årsbok under en pressträff hos Säkerhetspolisen.

Sverige är ett öppet samhälle med framstående teknologi och forskning. En kombination som gör monarkin både tacksam och intressant i vissa främmande makters ögon.

Virusets utbredning har förstärkt de sårbarheter som är en av demokratins kännetecken och har dessutom skapat nya.

Tidigare har inte Säpo behövt bekymra sig särskilt mycket om sektorer som sjukvård och biomedicin. Men nu har vissa länder börjat intressera sig för dessa områden.

En sårbarhet som ökar ytterligare av att många just nu jobbar hemifrån, uppkopplade mot sina arbetsgivare.

Något som i sin tur är tacksamt för den som vill spionera mot myndigheter eller företag och som har duktiga hackare till sitt förfogande.

 

Viruset och dess konsekvenser i form av restriktioner och påbud har, som nog de flesta har märkt, dessutom lett till en ökad hätskhet i samhället.

Säpo påpekar att de våldsamma extremistmiljöerna utnyttjat denna polarisering och använder pandemin i sin propaganda.

Säpochefen Klas Friberg.

En utveckling som gick att förutse. Klimatet just nu är synnerligen gynnsamt för olika konspirationsteorier om att staten har planterat viruset eller att en internationell sammansvärjning bestående av allsköns illasinnade figurer sett till att ge det spridning.

Att knäppgöksdemonstrationen på Medborgplatsen i Stockholm härförleden mot restriktionerna utöver analdoktorer, Idol-deltagare och alternativhälsoprofiler även drog till sig högerextremister är inget att förvånas över.

Pressträffen var över inom en dryg timme. Inga sensationer avslöjades. Men det var inte heller väntat.

Icke desto mindre tror jag att denna moderna och relativa öppenhet är av godo för såväl Säkerhetspolisen som Sverige.

Bra är även påminnelser om att pandemin och de politiska beslut som den leder till behöver diskuteras även i andra termer än smittspridning.

 

Av: 

Oisín Cantwell

Publisert:

LÄS VIDARE

Säpo varnar för ökat säkerhetshot

ÄMNEN I ARTIKELN

Säpo

Sverige

Klas Friberg

Coronaviruset