Mejla

Lena Mellin

En partiledare måste kunna skilja stort från smått

Buschs fulargument har inte med saken att göra

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

​Det gungar under Ebba Buschs fötter.

I den senaste akten i dramat om hennes husköp tar hon till fulargument som inte har med saken att göra.

Och hotas av en andra rättegång.

Ebba Busch (KD) befinner sig sedan en längre tid tillbaka i konflikt med Esbjörn, 81. Busch har köpt en fastighet, tomt med tillhörande ruckel och nedgrävda bilvrak, av honom.

Men Esbjörn ändrade sig redan i slutet av sommaren och vill inte längre sälja. Det går inte Ebba Busch med på.

Så långt framstår KD-ledaren bara som hjärtlös, en paragrafryttare som inte ens kan träda tillbaka när en gammal man ändrar sig och vill behålla fastigheten som varit i familjens ägo under lång tid.

Redan där var fastighetsaffären alltså allvarlig för Ebba Busch, ordförande i ett parti som gärna talar om de gamlas rätt till värdighet. Det kanske gäller även då man inte bor på hemmet?

Ebba Busch anmäls för grovt förtal.

Men nu har ont blivit värre. I ett inlägg på Facebook meddelade KD-ledaren att säljarens juridiska ombud är dömd för allvarliga brott. De har inte med husaffärer eller hans roll som jurist att göra.

Facebookinlägget har lett till att ombudet skaffat sig en advokat som lämnar in en anmälan för grovt förtal mot Ebba Busch.

Det kan man se som en krumeluns i marginalen, i alla fall om man har ett förlåtande sinnelag.

Men det är värre än så. Ebba Buschs argument har nämligen inte ett dugg med själva saken att göra. Den handlar om att säljaren ändrat sig. Han vill inte längre sälja huset, trots att kontraktet är påskrivet. Ebba Busch har däremot ingen lust att ändra sig. Tvisten avhandlas i en förberedande förhandling i rätten under nästa vecka.

KD-ledarens nya vapen i kampen mot den gamla mannen är alltså lågpannat, fult skulle man också kunna kalla det. Jättefult.

Det kan alltså vara fråga om förtal eller grovt sådant, även om det är sant. Ingetdera är till fördel för Busch eftersom man kan ifrågasätta hennes omdöme.

En partiledare, även för ett så pass litet parti som Kristdemokraterna, måste kunna skilja stort från smått och relevanta argument från dem som inte har ett dugg med saken att göra.

Men det verkar alltså KD-ledaren ha svårt med.

Den analysförmågan måste man dock kunna kräva av alla som sitter i riksdagen, men självfallet i ännu högre grad av dem som leder ett parti.

I dagens parlamentariska läge har alla partier, från tid till annan, betydelse för beslut som kan vara avgörande för Sverige.

Ebba Busch befinner sig ute på ett gungfly och det gungar rejält under hennes fötter.

Det bästa för KD-ledaren hade varit att dra sig ur affären, hur gärna hon än vill bli ägare till den nedgångna fastigheten.

Nu börjar det bli för sent för att rädda förtroendet för henne, i alla fall på kort sikt.

Just nu står KD-ledaren inför att driva ett juridiskt tvåfrontskrig med ursprung i fastighetsaffären. Dels den som handlar om själva köpet. Dels anklagelserna om att ha ägnat sig åt grovt förtal.

Det omtalade huset som Ebba Busch köpt.

Även om hon skulle få rätt i båda fallen kan väljarna med fog fråga sig om Ebba Busch ägnar sin tid åt rätt saker. Det är också en konst som höga politiker måste behärska.

När det gäller själva fastighetsköpet finns inget som talar för att Ebba Busch gjort fel, tvärtom. Men att ha juridiskt rätt är inte alltid samma sak som att ta hem en politiskt vinst.

Politiskt har Busch redan förlorat striden, vågar jag hävda. Hotet om ett förtalsmål, och att slåss med orena vapen, gör dock ont värre.

Det ser illa ut för Ebba Busch. Kan ingen bara säga till henne att tagga ner?


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin

Ebba Busch

Kristdemokraterna

Uppsala