Wolfgang Hansson

Biden vädjar - men vi kommer få se fler barnkistor

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Barnkistor bärs fram till sina gravplatser i Uvalde, Texas.

En är dekorerad med en grön dinosaurie. En annan med Spiderman.

Trots en desperat vädjan från president Biden kommer skolbarn i USA att fortsätta mördas medan republikanska politiker passivt ser på.

Här är förklaringen.

Joe Biden funderade i en vecka efter att 19 skolbarn skjutits ihjäl i sina klassrum i Texas innan han tog det ovanliga greppet att hålla ett tal till nationen i vapenfrågan.

Hans desperata vädjan till kongressen att äntligen skärpa de federala vapenlagarna är ett uttryck för den frustration många amerikaner känner efter de senaste dödskjutningarna.

– För guds skull gör något, sade presidenten med riktning mot Kapitolium där de ansvariga politikerna sitter. Gör något för barnen vi förlorat och för de som vi ännu kan rädda.

USA:s president Joe Biden höll ett känsloladdat tal till nationen på torsdagskvällen där han vädjade till kongressen om att skärpa landets vapenlagar.
USA:s president Joe Biden höll ett känsloladdat tal till nationen på torsdagskvällen där han vädjade till kongressen om att skärpa landets vapenlagar.

För trots att USA med skrämmande regelbundenhet drabbas av dödliga skolskjutningar och andra masskjutningar så vägrar de republikanska politikerna i Washington DC med en dåres envishet att stifta strängare vapenlagar.

För en utomstående kan det verka helt obegripligt att politiker kan förhålla sig passiva när fler skolbarn mördas i sina skolor än poliser i aktiv tjänst. Det är som om svenska politiker kallt skulle notera gängskjutningarna, rycka på axlarna och istället diskutera varför så många tåg är försenade.

Grundlagsstadgad rättighet

Men det finns förklaringar till varför framförallt republikanska politiker benhårt vägrar medverka till strängare vapenlagar.

Varje amerikans rätt att bära vapen är en grundlagsstadgad rättighet. Konstitutionens andra tillägg är helt enkelt heligt för många oavsett antalet skolbarn som skjuts ihjäl.

Varje inskränkning i den rätten ses av konservativa republikaner som ett brott mot grundlagen som de omöjligen kan acceptera och som ett första steg mot att regeringen ska försöka beslagta deras vapen.

Tioåriga Amerie Jo Garza förs till sisat vilan efter att ha blivit mördad på sin skola i Uvalde, Texas. Hon hade just fått en mobiltelefon och ska ha försökt larma polisen.
Tioåriga Amerie Jo Garza förs till sisat vilan efter att ha blivit mördad på sin skola i Uvalde, Texas. Hon hade just fått en mobiltelefon och ska ha försökt larma polisen.
Kisttillverkaren Trey Ganem skapade kistor med olika motiv för att hylla de 19 barn som dödades i skolskjutningen.
Kisttillverkaren Trey Ganem skapade kistor med olika motiv för att hylla de 19 barn som dödades i skolskjutningen.

En annan orsak är hur det politiska systemet är uppbyggt. I USA måste politiker vinna de interna primärvalen innan de får ställa upp som partiets kandidat till senaten eller representanthuset.

I primärvalen är det bara de mest engagerade som går och röstar. De som har starkast åsikter om exempelvis rätten att bära vapen. Demokrater som till övervägande del vill skärpa vapenlagarna väljer politiker som är beredda att göra det. Republikanerna som överlag vägrar att inskränka rätten att bära vapen väljer politiker som lovar att inte peta i grundlagens andra tillägg.

Straffas av väljarna

Resultatet blir att kongressen består av politiker med diametralt motsatta åsikter i vapenfrågan. Eftersom det krävs 60 röster av hundra i senaten för att få igenom strängare vapenlagar så faller frågan nästan varje gång den tas upp.

I dag har demokraterna majoriteten i representanthuset och kan troligen få igenom skärpta lagar där. Men de måste också godkännas i senaten där det är 50-50.

Demokraternas utslagsröst i form av vicepresident Kamala Harris räcker inte.

Den republikanske politiker som röstar ja till inskränkningar vet att hen nästan helt säkert straffas av väljarna vid nästa val.

Den mäktiga vapenlobbyn NRA, National Rifle Association håller koll på alla politiker och hänger ut alla som darrar på manschetten det allra minsta när det gäller rätten att bära vapen. Dessa blir bannlysta.

Vapenmässa i Texas den 22 januari i år.
Vapenmässa i Texas den 22 januari i år.

Att stödja strängare vapenlagstiftning är det säkraste sättet för en republikansk politiker att få sin karriär förkortad.

Under mina många reportageresor i USA genom åren har jag gång på gång chockats över hur lätt det är att skaffa ett vapen. Vapenbutiker finns överallt och i de flesta delstater ordnas så kallade gun shows varje helg där både nya och begagnade vapen säljs. Om jag varit amerikansk medborgare hade jag utan problem kunnat utrusta mig som en mindre armé.

Vilda västern

I många delstater utan nästan några restriktioner alls annat än att du måste ha fyllt 18 år.

Det var därför förövaren i Uvalde dagar efter sin 18-årsdag kunde gå in och köpa två halvautomatiska vapen, mängder av ammunition och döda 19 små skolbarn och två lärare.

19 elever i lågstadieåldern och två vuxna dödades vid skolskjutningen i Uvalde, Texas den 24 maj.
19 elever i lågstadieåldern och två vuxna dödades vid skolskjutningen i Uvalde, Texas den 24 maj.

I min värld borde det vara omöjligt att inte se sambandet mellan alla masskjutningar i USA och den fria tillgången på vapen. Vapenförespråkarna försöker blanda bort korten med argument som "det är inte vapen som dödar utan människor". Med deras logik är det helt följdriktigt att hävda att om bara fler bar vapen så skulle fler snabbare kunna stoppa en förövare genom att skjuta ihjäl honom. Ett slags återgång till Vilda Västern.

Så länge den inställningen existerar hos en majoritet republikaner är det bara att glömma tuffare vapenlagar.

Det spelar ingen roll hur många barnkistor som sänks ner i marken. Principen om den fria rätten att bära vapen anses viktigare.

Publisert:

LÄS VIDARE