Wolfgang Hansson

Putins enda vänner är fyra tyranner

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

FN har visat sig vara extremt tandlöst för att få slut på kriget i Ukraina.

Men en omröstning med uppmaning till Ryssland att stoppa kriget är ändå en tydlig signal om hur totalt isolerad stormakten är i världssamfundet.

Putin har inga kompisar - utom fyra av världens värsta diktatorer.

När Ryssland med sin vetorätt i praktiken blockerat det mäktiga säkerhetsrådet från att ingripa togs frågan istället till generalförsamlingen där alla 193 medlemsländer får rösta.

Ett unikt förfarande som inte använts sedan 1982.

Även om resolutionen som antogs inte är juridiskt bindande är den en extremt tydlig signal till Ryssland hur ensamma de står. Ingen tror på Kremls propaganda att det handlar om en militär operation för att skydda rysktalande i östra Ukraina som påstås vara utsatta för ett folkmord.
Istället blev omröstningen en kraftfull symbolisk seger för Ukraina och försöken att stoppa kriget.

141 länder röstade för resolutionen som i "starkast möjliga ordalag fördömer Rysslands aggression mot Ukraina" och kräver att Ryssland förutom att man upphör med sina krigshandlingar "omedelbart, fullständigt och utan villkor" drar tillbaka alla sina militära styrkor.

35 länder lade visserligen ner sin röst men bara fem länder röstade mot.

Den klubben vill man inte tillhöra.

Förutom Ryssland var det Nordkorea, Syrien, Eritrea och Belarus.

Nordkoreas Kim Jong-un.
Nordkoreas Kim Jong-un.

Skjuter sitt eget folk

En kvartett som toppar listan över världens mest förhatliga och tyranniska diktatorer.

Nordkoreas Kim Jong-un hotar hela tiden omvärlden med sina kärnvapen. Han förtrycker sin befolkning på ett extremt sätt där alla som vågar yppa minsta opposition sätts i arbetsläger. Många dör av svält och umbäranden.

Syriens Bashar al-Assad har de senaste tio åren klamrat sig kvar vid makten genom att bomba och skjuta mot sitt eget folk. Kriget har tvingat över halva befolkningen på flykt, utomlands eller inom landet. Om det inte varit för militär hjälp från Ryssland och Iran hade han fallit.

Eritreas Isayas Afwerki driver en av världens mest repressiva regimer. Svenskeritreanske journalister Dawit Isaak har suttit fängslad i över 20 år utan rättegång. Han är en av många. Hundratusentals människor har flytt skräckväldet.

Belarus Alexandr Lukasjenko.
Belarus Alexandr Lukasjenko.

Belarus Alexandr Lukasjenko har förvandlat sitt land till en rysk lydstat. Ryska trupper har invaderat Ukraina från Belarus. Han slog med brutala medel ner ett folkligt uppror 2020 efter att ha fuskat till sig segern i presidentvalet.
Där har ni Putins enda kompisar.

Vänner försvinner

Anmärkningsvärt är att länder som Serbien och Ungern som i normala fall står väldigt nära Moskva valde att rösta mot kriget. Länder som Nicaragua,, Armenien, Kuba, Sudan och Zimbabwe som stödde Ryssland 2014 när man annekterade Krim lade nu ner sina röster. Liksom Kina.

Jag försöker påminna mig tillfällen i modern tid när ett land stått så isolerat i världssamfundet som Ryssland gör i dag. De enda jag kommer på är apartheidregimen i Sydafrika, Israel under något av Gazakrigen, USA under bombningarna av Vietnam och Saddam Hussein efter att han invaderat grannlandet Kuwait.

För många länder i Afrika är Rysslands invasion en påminnelse om deras egen blodiga kamp för att frigöra sig från kolonialismen.

Den internationella vreden kommer att öka i takt med att Ryssland alltmer bombar bostadsområden och dödar civila i desperation över att man inte lyckats inta huvudstaden Kiev. Bilderna inifrån Ukraina är redan hemska men de kommer att bli ännu mer fruktansvärda.

Utåt försöker Putin visa att han inte bryr sig men omvärldens massiva motstånd måste ändå vara en missräkning.

Stänger fria medier

På lite mer än en vecka har Ryssland gått från att vara en respekterad, om än fruktad, stormakt till att bli en internationell paria.

Landet har i praktiken skurits av från resten av världen. Både ekonomiskt och fysiskt. Det senaste exemplet är att ryska och belarusiska idrottsmän till och med förbjöds delta i Paralympics.

Så här långt försöker Putin låtsas som att det regnar. Han sitter med sin stålblick bakom skrivbordet i Kreml och hävdar att kriget går helt enligt plan samtidigt som han inte vågar låta Moskvabörsen öppna av rädsla för att ryska företags värde ska raderas ut. Utländska företag flyr från Ryssland.

Putins svar på motgångarna är att öka repressionen ännu mer.

Några av de sista oberoende medierna i Ryssland valde i går att stänga sina tv-stationer och webbsajter sedan de förbjudits sända. De bröt mot förbudet att använda ord som krig och invasion för det som nu händer i Ukraina.
Tillgången till utländska sajter på ryska som BBC och Deutsche Welle begränsas.

Duman, det ryska parlamentet, har stiftat en ny lag som ger upp till 15 års fängelse för den som publicerar "falska nyheter" om den ryska armén.

Det innebär att majoriteten av Rysslands 145 miljoner invånare som inte har tillgång till utländska medier lever i ovetskap om vad som egentligen händer. De tror på de sagor som den statliga televisionen serverar.

Putin marscherar på mot undergången. Hur mycket av resten av världen kommer han att ta med sig?

Publisert:

LÄS VIDARE