Mejla

Lena Mellin

Högsta stödet för S på över ett år

Men Vänsterpartiet tappar sedan Magdalena Andersson valdes

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Efter valet av Magdalena Andersson till ny partiledare ligger stödet för Socialdemokraterna på sin högsta nivå på över ett år.

Vänsterpartiet däremot tappar väljarna enligt Aftonbladet/Demoskop.

Sverigedemokraterna stortappar. 140 000 väljare har lämnat partiet på en månad.

Den nya väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop är i sin helhet gjord efter att Socialdemokraterna valde finansminister Magdalena Andersson till ny partiledare.

Sedan dess har stödet för Socialdemokraterna ökat med 0,3 procentenheter. Det kan knappast kallas för en ”Magdaeffekt”. Trots det har Socialdemokraterna ingen anledning att känna sig missnöjda.

Stödet för S ligger nu på den högsta nivån sedan augusti förra året, när pandemin bara var fem månader gammal. Fortfarande en bra bit under valresultatet på 28,3. Men dock, den högsta nivån på femton månader.

 

Magdalena Andersson.

Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar belönas däremot inte av väljarna den här månaden. Partiet ställer rader av krav för att inte fälla Magdalena Andersson i riksdagens kommande statsministeromröstning.

Det verkar inte vara någon hit i väljarkåren. Vänsterpartiet tappar 0,5 procentenheter. Partibytarna går framför allt till Socialdemokraterna. Men V:s tapp är lite större än S:s uppgång.

Den största förändringen i november månads väljarbarometer från Demoskop är den markanta nedgången i stödet för Sverigedemokraterna. De tappar 2,2 procentenheter vilket motsvarar drygt 140 000 väljare.

SD har behållit 79 procent av sina väljare från valet 2018. Det är för dem en ganska låg siffra. S har behållit 85 procent.

De flesta av dem som lämnade SD under den senaste månaden gick enligt Demoskopas flödesanalys till Moderaterna. Ulf Kristerssons parti hade stämma i slutet av oktober, efter den förra väljarbarometern från Demoskop, och fick då stort utrymme i media.

Uppenbarligen har deras budskap om ännu hårdare tag mot gängen och brottsligheten gått hem hos väljarna. Det gäller sannolikt också kravet på mer kärnkraft. Priset på energi, vare sig det handlar om el, bensin eller diesel, står högt upp på väljarnas agenda för närvarande.

Moderaterna samlar nu betydligt fler väljare än de gjorde i valet. Dagens siffra är den bästa sedan i mars i år.

 

Nyamko Sabuni.

Två partier fortsätter att harva i gärdsgårdsserien, under den 4-procentsspärr som avgör om ett parti kommer in i riksdagen eller inte. De är Liberalerna och Miljöpartiet.

Trots att stödet ökar för båda är läget fortsatt mörkt.

Det räcker inte ens med ett globalt klimatmöte i Glasgow och nya larmrapporter om jordens uppvärmning för att stödet för Miljöpartiet ska lyfta. Vad ska de hitta på? Jag har tyvärr inget svar.

Ännu dystrare är läget för Liberalerna som har kongress, landsmöte som det heter i deras fall, i nästa vecka och en ny kraftmätning mellan de som vill samarbeta med SD och de som inte vill det väntas. Trots att det inte finns med på dagordningen.

Ett parti som ägnar sig mer åt inre konvulsioner och navelskåderi än åt frågor som är viktiga för väljarna skaffar sig alltid problem. Och det gör Liberalerna.

De fyra partierna på högerflanken som är överens om att de vill ha Ulf Kristersson som statsminister har fortsatt ett övertag över de fyra andra partierna, S, V, MP och C.

50,8 procent av väljarna säger att de skulle rösta blått om det vore val i dag. 48, 2 procent hävdar att de skulle lägga sin röst på något av de rödgröna partierna.

Skillnaden motsvarar nära 120 000 väljare. Det är dem som valet i september nästa år kommer att handla om.

 

Aftonbladet/Demoskop

Så skulle vi rösta i dag

Vänsterpartiet. 8,1 procent - 0,5 %.

Socialdemokraterna. 27, 0. + 0,3

Miljöpartiet. 3,4. + 0,4

Centerpartiet. 9,7. + 0,2

Liberalerna. 3,2. + 0,5

Kristdemokraterna. 5,3. - 0,2

Moderaterna. 23,6. + 1,4

Sverigedemokraterna. 18,7. - 2.2

Övriga. 1,0. + 0.2

Andel väljare som uppger att de skulle lägga sin röst på partiet om det vore val i dag. Jämförelsen gäller den förra mätningen i oktober.

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten, 18 år och äldre.

Fråga: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Undersökningsperiod: 5-11 november 2021.

Metod och urval: Undersökningen är genomförd inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket samt en onlinepanel som rekryteras genom ett samarbete med drygt 400 webbplatser.

Antal genomförda intervjuer: Undersökningen omfattar 2 359 intervjuer och är genomförd som en webbundersökning.

Vägning: Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Kändisarna räddar inte Liberalerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet/Demoskop

Aftonbladet/Demoskop

Demoskop

Magdalena Andersson

Nooshi Dadgostar

Vänsterpartiet

Socialdemokraterna