Varför har de inte gjort revolution?

KOLUMNISTER

Det är sen eftermiddag i Hemavan och jag har precis checkat in på Stig Strands stugby. Världsstjärnan ringer till värdshuset i Tärnaby och frågar när de stänger. Svaret är klockan åtta och prova gärna pizzorna, de är goda.

Det är då jag minns ett par av skälen till varför jag är förälskad i Västerbotten, naturen och otvungenheten hos folk.

Jo, jag vet, det gnälls mycket över Norrland. Det är en glesbygd fylld med ständigt sjukskrivna parasiter som lever på stockholmarnas skattepengar. Dessutom har de mage att gnälla, trots att de bara sitter där passiva på sina rumpor och kräver att få pengar.

Fast i själva verket är Norrland det mest utsugna området i Sverige.

Många förtidspensionerade har förstört kroppen i omoderna skogsmaskiner. Andra har gått ned sig efter att de förlorat jobbet, blivit passiva, förlorat självförtroendet, börjat supa. Här finns ungdomar som aldrig kommer in på arbetsmarknaden. Ska man verkligen sparka på dem som redan ligger?

De höga bensinpriserna är ett annat skäl. En norrlänning kan ha tio mil till närmsta apotek, då svider det rejält när bensinen kostar över tolv kronor litern. För att inte tala om alla åkare som lever på marginalen. Utan kommunikation tvärdör Norrland, den är nyckeln till allt.

Hemavan har precis fått en daglig flyglinje till Stockholm, det innebär att man slipper förlora turister som inte kan ta sig till bygden. En självklarhet som de kämpat länge för.

Fast det värsta är nog att staten snott elen från Norrland.

För några år sedan försökte Stig Strand tillsammans med en expert räkna ut bruttovärdet för vattenstationerna i Storumans kommun. En grov uppskattning var att de drog in runt 500 miljoner kronor per år, pengar som statliga Vattenfall tar hand om.

Så varför byggde inte kommunen sin egen anläggning? Därför att de inte fick några lån och ställdes inför alternativet: Ta budet eller så konfiskerar vi. Staten snodde med andra ord mark i Norrland, byggde kraftverk som de tjänar multum på. Ändå ger de inte tillräckligt tillbaka. För Norrland är stort och där bor få väljare, därför behöver staten inte bry sig om dem.

Hjälten Stig Strand var en gång Mona Sahlins rådgivare i turistfrågor, nu ger han sitt stöd till de borgerliga eftersom de är turistpolitiskt mer konkreta.

Själv begriper jag inte varför norrlänningarna inte gjort revolution.

Johanne Hildebrandt

ARTIKELN HANDLAR OM