Min leksakshink är störst – Trump och Kim beter sig som treåringar i sandlådan

KOLUMNISTER

Det är förnedrande för mänskligheten att personer som Kim Jong-un och Donald Trump har inflytande över våra liv.

Den bisarra tävlingen om vem som har störst knapp till kärnvapenarsenalen är bara för mycket.

Det verkar tyvärr som om de flesta redan vant sig vid att det sitter en impulsstyrd stolle i Washington och en annan på andra sidan Stilla havet, i Pyongyang.

För i så fall borde upprördheten, ilskan eller raseriet över hur Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump uttrycker sig om det farligaste vapen människan hittills förfogat över, kärnstridsspetsar, vara utbredd och högljudd. Men det är den inte.

Det började på nyårsafton då Kim höll ett tv-sänt tal till nationen där han tyckte det var på sin plats att säga så här:

”Hela USA är inom räckhåll för våra kärnvapen och avtryckarknappen är alltid på mitt skrivbord.”

I bästa fall skulle man kunna beskriva honom som amerikanska diplomater, enligt källor till Wikileaks, framställde Carl Bildt (M) som utrikesminister: ”En medelstor hund med en stor hunds inställning” (a medium size dog with big dog attitude).

I sämsta fall skulle man kalla hans beteende som riskbenäget. Kim retar Trump och i värsta fall skulle han kunna slå tillbaka.

Det gjorde Donald Trump natten till onsdag. Lyckligtvis enbart verbalt, i den kanal som den amerikanske presidenten tycks föredra för att framföra sina budskap, Twitter.

”Nordkoreas ledare Kim Jong-un sade just att 'avtryckarknappen alltid är på hans skrivbord'. Kan någon från hans utarmade och svältande regim vara snäll att informera honom om att jag också har en kärnvapenknapp, men den är mycket större och mycket kraftfullare än hans, och min knapp funkar!”, skrev Trump.

Hade det handlat om något annat än kärnvapen hade tweeten kanske var rolig. Men nu handlar det om vapen som kan förstöra åtminstone delar av världen, kanske hela.

Det är en förolämpning att små människor som Kim och Trump leder länder över huvud taget. Det är förödande att de dessutom har tillgång till kärnvapen och att de har ett inflytande över våra liv som i värsta fall kan bli förödande.

Donald Trump och Kim Jong-un uppträder som om de vore tre år och sitter i sandlådan och bråkar om vems hink som är störst. Eller som tonårsgrabbar som slåss om vem som har den snyggaste tjejen.

Men upplysningsvis, Kim och Trump, så leder ni stater. En är visserligen ganska liten och den andra ganska stor.

Världens kärnvapenmakter är minst nio till antalet. De fem officiella kärnvapenstaterna är USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike och Kina som skaffade kärnvapen innan icke spridningsavtalet trädde i kraft.

Därutöver finns så kallade de facto kärnvapenländer, Indien, Israel, Nordkorea (som skaffade kärnvapen 2006) och Pakistan.

USA förfogar över 6 800 stridsspetsar, Nordkorea över omkring tio stycken.

Riktigt farliga saker. Som ledarna för de båda länderna åtminstone verbalt behandlar som om de vore leksaker och de själva vore högst fem år gamla.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

USA

Kärnvapen