Så stoppade han debatten

KOLUMNISTER

Perssons knep gjorde partiledar- debatten menlös

1 av 2 | Foto: fånigt forum Både regeringen och oppositionen har för mycket att förlora i riksdagens partiledardebatter. Därför blev det ingen diskussion vare sig om flodvågskatastrofen i Asien eller om orkanen i Sydsverige, skriver Atfonbladets Lena Mellin. I bakgrunden Perssons vapendragare Jan Larsson, statssekreterare, Anneli Toresson-Stridsberg, talskrivare, och Peter Akinder, politiskt sakkunnig.

Tre gånger om året möts partiledarna i en debatt i riksdagens plenisal.

Till vilken nytta?

Riksdagen öppnade i tisdags efter juluppehållet. I går möttes de sju partiledarna i den första av de tre debatter som riksdagen planerar för dem i år.

Första gången i år

Det var också första gången som landets högsta politiker träffades efter de katastrofer som drabbat Sverige efter jul. Dödsvågorna i Sydostasien och orkanen i Sydsverige.

Förutsättningarna fanns alltså för en spännande debatt. Men så blev det inte.

Dödsvågorna i Asien. De borgerliga partiledarna ville gärna diskutera kaoset på regeringskansliet dagarna efter katastrofen. Men det ville inte Göran Persson, 56 år i går.

Han hänvisade till att han i onsdags morse informerade riksdagen om sin resa till Thailand. Då berättade han under en timme och 27 minuter om vad regeringen gjort och svarade på frågor. Men varken Fredrik Reinfeldt (m), Lars Leijonborg (fp), Maud Olofsson (c) eller Göran Hägglund (kd) var där. Därmed hade de missat chansen, enligt statsministern.

Orkanen i Sydsverige. Inte heller i denna fråga blev det någon debatt. Göran Persson tog udden av all diskussion redan i inledningen.

Då presenterade han en lång rad förslag. Bland annat ska krav ställas på att elbolagen levererar den el de utlovat. Om det ändå blir avbrott ska kunderna få högre ersättning än i dag.

Togs på sängen

I de två frågor som hela Sverige talar om så blev det alltså ingen debatt när partiledarna träffades. I det första fallet för att Göran Persson inte ville. I det andra för att oppositionen togs på sängen av förslag som de inte hunnit sätta sig in i.

Vilken funktion fyller egentligen riksdagens partiledardebatter? Uppenbarligen inte den självklara, ett forum för diskussion i aktuella och viktiga frågor. Där finns för mycket att förlora, antingen för regeringen eller för oppositionen.

I sina bästa stunder kan de däremot vara underhållande. Som gårdagens duell mellan Göran Persson och Lars Leijonborg.

Folkpartiledaren beskyllde s-ledningen för att bland annat "isolera sig på sina herrgårdar" och "skyffla ansvaret på underlydande".

Gick i taket

Göran Persson gick givetvis i taket.

-Lars Leijonborg ska dra runt dynghögen som Spiro Agnew gjorde åt Richard Nixon. Du passar illa i den rollen.

Personpåhopp på låg nivå. Men knappast en politiskt diskussion.

Fotnot: USA:s president Richard Nixon var en skicklig kampanjpolitiker. Hans vicepresident Spiro Agnew skulle sprida skit om motståndarna. Agnew avgick 1973 sedan han fällts för mutbrott. Nixon avgick året därpå efter Watergateskandalen.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM